Panerad kycklingfilé med tomater och ost

kronfågel kycklingfilé
Kycklingen serverades med stekta grönsaker och en hemmagjord ketchup.
I samarbete med Spot and Tell och Kronfågel så har jag fått testa både nya och gamla produkter och ska försöka hitta på lite inspirerande och goda recept på dessa. Först ut blir den klassiska kycklingfilén som ju absolut inte är ny men väldigt användbar tycker jag.

Viktigt tycker jag när man tillagar filén är att man inte låter den gå för länge för då blir den torr och då är det kört, inget gott alls. Att göra som jag har gjort i detta receptet, ge den färg i stekpannan först och sedan köra klart i ugnen är kanon. Ha gärna koll med termometern så den inte går för länge. Max 70 grader!

Paneringen som jag har valt att använda består av fläsksvålar, något som är populärt att använda inom LCHF-maten. Funkar jättebra som ersättning för ströbröd och mycket godare. Går givetvis bra med vanligt ströbröd också om du inte har fläsksvålar. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 pkt Kronfågel kycklingfilé
smör + olja
1 ägg
ströbröd eller fläsksvålar
salt och peppar
2 stora tomater eller ett gäng med körsbärstomater
1 stor bananscharlottenlök
en näve färska basilikablad
riven gruyéreost eller annan god ost

Börja med att platta till varje filé med tex en brödkavel. Vänd varje filé i först uppvispat ägg och sedan i mixade fläsksvålar (eller ströbröd) som du först blandar med salt och peppar. Lägg åt sidan.

Smält smör och olja i en stekpanna och stek på filéerna. Ha inte för varmt för då bränner lätt fläsksvålarna. Kör ca 2-3 min per sida. Lägg över filéerna i en ugnsform.

Tvätta ur stekpannan och ställ tillbaka på spisen. Hacka löken och skär tomaterna i kuber. Häll lite olivolja i stekpannan och stek löken någon minut. Tillsätt sedan tomaterna och hackad basilika. Låt bli varmt.

Fördela tomatblandningen över filéerna och riv sedan över osten. In i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min. Kolla gärna av med en termometer så kycklingen inte blir för torr.

Jag serverade min kyckling med stekta grönsaker.

Kika gärna in på Kronfågels kycklingguide, riktigt kul och lärorik!
#Kronfågel #tafågelvägen


panerad kycklingfilé
Direkt ur ugnen.





Kommentarer

  1. Jag testade att göra denna rätt igår. Jag hade glömt att köpa ströbröd och stod helt utan men stekte filéerna utan det och det blev jättegott. Jag kommer att göra rätten fler gånger men kommer då att ha fler tomater och ytterliggare en lök till. Tack för receptet!
    Hälsningar
    Södermanland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du testade! Den går absolut att göra utan ströbröd :-)

      Radera

Skicka en kommentar