Koden till det friska åldrandet - hur gör vi för att hålla oss så friska som möjligt på ålderns höst??

Bild från svtplay.se
Såg ni Vetenskapens värld på SVT igår?? Det var intressant! Såg du inte det så kika på SVT play. Det handlade om hur vi ska åldras utan att bli alltför sjuka på ålderns höst. Människan blir äldre och äldre men hur gör vi för att inte bli pillertrillande åldringar på ålderdomshemmen, hur håller vi oss så friska som möjligt??Hur kommer det sig att en del blir över 100 år gamla, vad har dom gjort för att leva så länge? Bered er på ett långt inlägg, orkar ni inte läsa så kolla istället in programmet ;-)

I början av programmet fick vi träffa forskaren Elisabeth Blackburn som fick Nobelpriset i Medicin 2009 har forskat kring våra telomerer som sitter i änden av våra kromosomer och skyddar dom. Kortfattat så handlar det om att dom med långa telomerer lever längre och är friskare. Hur får man då långa telomerer, jo genom att motionera och genom att stressa mindre!


Sista halvtimmen av programmet tyckte jag var mest intressant då dom gick in på kosten lite mer. Här fick man följa journalisten Henrik Ennart som bestämde sig för att ta reda på hur vi ska göra för att hålla oss friskare och leva längre, hur ser "hälsokoden" ut? Hur mycket påverkas av dina gener? Faktiskt hela 50% påverkas av din livsstil och inte av dina gener!

Det finns sk "blå zoner" i världen där människorna lever längre och är friskare och det finns till och med blå zoner i Sverige. Vad är deras hemlighet? Jo, det nämns här att man inte ska äta sig proppmätt, utan ät dig bara 80% mätt men man måste också äta rätt.

Staffan Lindeberg är en kostforskare som har jämfört naturfolkets kost med vår under 30 års tid och han tror att kosten är den helt avgörande faktorn bakom våra folksjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, bukfetma, diabetes osv. Dessa sjukdomar finns inte hos naturfolket. Staffan säger att dom äter väldigt olika beroende på vilken stam dom tillhör men det viktiga som han tycker är att framhäva vad dom inte äter vilket är många av våra sk basvaror såsom vete, råg, korn, ris, havre, sojaböna, mejeriprodukter osv. Dock åt många av dom kolhydrater men då i form av tex sötpotatis, frukt, jams osv. Han påpekade också att vi ska äta olika mat varje dag.

Göran Burenhult, professor har också studerat naturfolk och menar att människan inte är skapt att äta mejeriprodukter. Han menar även att en hög brödkonsumtion inte är bra för skeletten tillsammans med för mycket salt, det urkalkar skelettet. Vi i Sverige har högst benskörhet i hela världen, bland naturfolket finns det inte alls.

Gemensamt för dom som lever längre var också att dom har rört på sig mer, varit ute. Vardagsmotionen är superviktig. Vad kan vi göra då om vi precis som jag har ett stillasittande jobb? Jo, börja med att höja upp bordet och stå upp mer. Ta trappan istället för hissen. Ta en promenad på lunchen. Ämnesomsättningen ökar genom att du är fysisk i din vardag.

En annan viktig kod för långt och friskt liv som dom pratade om är att fortsätta vara nyfiken, lär dig nya saker, läs böcker, njut av livet, ha ett socialt nätverk, le och var glad.

I slutet av programmet radade dom upp olika saker man ska tänka på för att hitta den sk hälsokoden:

1. Ät lite men bra. Färska råvaror, ingen processad mat med socker.
2. Var aktiv i din vardag.
3. Vänner och sociala nätverk.
4. Ha ett syfte och mål med tillvaron.

Ja, man får ju givetvis välja att lyssna på dom forskarna man vill men jag tyckte detta var superintressant. Låter ju faktiskt som att Paleo kan vara den kosten som funkar bäst om du vill leva ett friskare liv och att du  måste röra på dig. Jag börjar med att höja upp mitt bord på jobbet, vad ska du göra?? ;-)




Kommentarer