fredag 5 december 2014

Hemmagjord granola med julsmaker

granola
Hemmagjord granola med julsmaker
Jag försöker få in julsmakerna lite överallt nu faktiskt, i maten, i bakandet och igår i min hemmagjorda granola :-) Här använde jag mig av kanel och kardemumma men tror även det blir gott med ingefära och kanske till och med pepparkakskryddor, bara att testa!  Jag brukar för det mesta göra "vanlig" müsli, dvs jag bara hackar nötter och bär och lägger över kvargen/yoghurten men en granola gör man ju i ugnen, man rostar nötterna lätt tillsammans med i mitt fall kokosolja och honung. Bären lägger man i efteråt och jag lägger även i kokosflingorna efteråt då jag inte gillar dom när dom blir sådär lite bruna. Så här gör jag:

Ingredienser en stor burk
2 dl valnötter
2 dl hasselnötter
2 dl mandlar
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
½ dl gojibär
1 dl tranbär
½ dl torkade blåbär
3 msk kokosolja
1½ msk honung
kanel
kardemumma
ev lite ingefära

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att köra nötterna i en matberedare några sekunder, nötterna ska inte bli finfördelade utan grovt hackade. Lägg i en skål och blanda i linfrön och sesamfrön.

Smält oljan i en kastrull och lägg i honungen. Häll i skålen och blanda runt.

Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela röran över. In i ugnen i ca 15-20 min, blanda runt flera gånger under tiden. Det får absolut inte brännas för då blir det ingen god smak så passa hela tiden.

granola
Granolan innan bären och kokosflingorna lagts i.

Blanda i resterande ingredienser och krydda med kanel och kardemumma (kryddorna kan också vara med från början i ugnen). Häll över i en snygg burk med tättslutande lock!


hemmagjord granola
Färdig granola.

granola med julsmaker


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar