Helgrillad lammstek med gott rosévin

Oj, oj, vilken värme vi har haft denna veckan! Vi har precis kommit hem ifrån en dag på havet igen. Det blåste rätt så rejält men det var nog tur det för annars hade vi avlidit i värmen ;-) Vad gör ni andra, är ni också ute och badar? Semester eller jobbar ni fortfarande?? Lite dåligt på kommentarerna nu så lämna gärna en hälsning så jag vet att ni lever ;-)


Grillen går varm här hemma varje kväll nu. Häromdagen blev det en lammstek som fick ligga på grillen under ett par timmar. Till lammet blev det en dippsås, ugnsgrillade rotfrukter och nyskördade bondbönor som jag bara kokte i någon minut och sedan fräste på med smör.

Ingredienser lammstek
en bit lammstek
färsk rosmarin
två vitlöksklyftor
skalet från en citron
salt och peppar
olivolja

Skär lite snitt i fettet på lammsteken. Smeta in steken med olivolja, salta och peppra väl. Hacka rosmarinen och vitlöksklyftorna, blanda ihop med rivet citronskal och lite citronsaft. Fördela över hela lammsteken.

Förbered grillen för indirekt grillning. Jag la briketterna på sidan om och lät det vara tomt i mitten. Låt steken först få lite färg runt om, dvs grilla den över briketterna, lägg den sedan i mitten av gallret. Låt grillen bli ca 140-150 grader och kör tills lammet blir ca 58 grader. Ta av och lägg i folie och låt vila ca 10 min innan du skär upp.

Klar!



Nyskördade bondbönor!


Servera med dina tillbehör och  njut med tex ett glas rosé. Vi drack ett gott rosévin som heter Poggio Rosato Toscana, ett piggt och fräscht rosévin ifrån Italien. Vinet doftar fräscht av röda bär, citrus och örter. Smaken är torr och frisk med en fräsch syrlighet. I vinet finns även toner av körsbär, röd citrus, mineral samt färska örter. Finns på Systembolaget och kostar 209 kr för en box. Vi tycker att detta vinet är jättegott och fräscht. Passar till så otroligt många maträtter likväl som det passar till att bara dricka kallt på altanen efter en dag till havs :-) Kan rekommenderas!







Kommentarer

  1. Fasiken vad länge sedan vi grillade lamm! Det är ju ändå bland det bästa som går att lägga på en grill.
    Håller med om rosévinet. Dess friskhet föll även mig i smaken.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig stek! Och tänk att du har bondbönor att skörda redan. Här är de på gång, men kan inte plockas på ett par veckor ännu. Jag har en extra snygg rödviolettblommande sort, men många av plantorna fick vita blommor ändå. Lite förvånande, men bönorna blir säkert lika goda att äta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar