måndag 30 juni 2014

Beer can chickenNu kör vi igång denna sista vecka innan semestern med ett nytt gott recept!

I lördags invigde vi vår nya Webergrill. Bytte ut vår "lilla" grill på 47 cm till en på 57 cm istället. Vilken skillnad! Den ser gigantisk ut :-) Passade perfekt nu när jag hade tänkt att testa en "beer can chicken" igen. Beer can chicken är helt enkelt hel kyckling som man trär över en halvfull ölburk. Ångan ifrån ölen ger god smak åt kycklingen och den ska givetvis tillagas långsamt. Jag använde en ställning för kycklingen vilket gjorde det enklare att få kycklingen att stå stadigt, rekommenderas!


 
Ingredienser
1 hel kyckling (gärna majs- eller ekologisk)
någon rubbing, färdig eller egenblandad
en liten burk öl
en skvätt rom
2 vitlöksklyftor
smör

Rubba in kycklingen i den rubbingen du valt. Låt gärna marinera över natten. Blanda ihop smör och rubbingen (eller andra kryddor) och skär snitt i skinnet på kycklingen lite överallt. Kleta in smöret under skinnet och fördela det så gott det går.

Kycklingen ska grillas indirekt så fördela några briketter längs med sidorna i din klotgrill, se bilden. Lägg en droppform i mitten. Tänd på briketterna och vänta tills dem blivit gråa med aska. Jag slängde sedan på lite blötlagda rökspån, inget måste men ger god smak och snygg färg.

Öppna ölburken och drick ur hälften, häll i en skvätt rom och släng ner lite hackad vitlök. Ställ ölburken i kycklinghållaren och trä kycklingen över. Ställ kycklingen i droppformen, i med en termometer, på med locket och se till att grillen håller ungefär 150 grader. Kör tills kycklingen blir ca 68-75 grader, lite beroende på hur du vill ha kycklingen, tar ca 1-1½ timme.

Håller inte briketterna värmen så fyll på med nya briketter under tiden och gärna fler rökspån också.


beer can chicken
Den färdiga kycklingen!Servera kycklingen med lämpliga tillbehör, vi fick grillade grönsaker, några såser och färskpotatis. Lite ny korv fick plats också, tänkte berätta om den senare ;-)

1 kommentar :

  1. KUL! Traffäde J:s bror i helgen, ännu en riktigt foodie i familjen. Han kunde inte sluta prata om förra sommarens allra godaste rätt och det var just Beer Can Chicken. Måste grillas hos oss i sommar och tack vara dig har jag ju nu ett bra recept. J:s bror föreslog mörk öl, men din variant med rom låter ju ÄNNU godare. Och så får man en anledning att blanda en sommardrink med rom...

    SvaraRadera