söndag 18 maj 2014

Lammbog i ugnen efter en heldag i solen


Vilken dag vi hade igår! Jätteskönt väder som mestadels spenderades i trädgården. Vi hann även ut en tur med båten vilket jag var lite skeptisk till först eftersom havet kyler ner och det inte brukar ha blivit speciellt varmt vid den här tiden men där hade jag fel ;-) Det var jätteskönt på ön vi åkte till och barnen fick badat litegrann, eller i alla fall doppat fötterna ;-) Fantastiskt med all den fina strandtriften som blommar nu ute på öarna, se bilden nedan.

strandtrift

 

På eftermiddagen när vi kom hem så var det dags att ta hand om middagen. Lammbogen hade legat i ugnen i ca 4 timmar och var klar men vi var ju tvungna att ha något till och då blev det ugnsrostad potatis och så gjorde jag en fantastiskt god sås av skyn som blivit av lammet. Mums!!
ugnstekt lammbog


Ingredienser ugnsstekt lammbog
en bit lammbog
vitlöksklyftor
färsk rosmarin
örtkryddor typ herbes de Provence
salt och peppar
olivolja

Sätt ugnen på högsta värmen.

Om det är mycket fett kvar på bogen så snitta det. Smeta sedan in bogen med olja och krydda med dem torra kryddorna runt om hela bogen.

Lägg några kvistar färsk rosmarin i botten på en ugnsform tillsammans med några vitlöksklyftor, lägg bogen ovanpå och avsluta med ytterligare rosmarin och vitlöksklyftor (dem behöver inte skalas).

Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen, sänk till 175 grader och kör i minst 4 timmar. Sedan är det bara att dela köttet med två gafflar.

Av skyn gör du sedan en sås där du tillsätter grädde, philadelphiaost och lite röda vinbärsgelé.


På kvällen blev det lite lyx i form av hummer och en flaska cava som jag fick med mig hem ifrån Palma ;-)

cava

hummer


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar