torsdag 10 april 2014

Smörstekt torskrygg med stekta grönsaker

smörstekta grönsaker

Idag blev det lättlagad men supergod mat. Jag smörstekte torskrygg och stekte på lite grönsaker som jag sedan smaksatte med paprika och chili. Resten av familjen fick potatis till. Till det hela blev det brynt smör, gott gott!

Ingredienser torsk
torskrygg
smör
salt och peppar
 
Ingredienser grönsaker
1 orange paprika
1 röd paprika
2 st vårlökar
1 bunt sparris
en bit gurka
några körsbärstomater
smör + kokosolja
paprikakrydda
torkad chili
salt

Skiva ner paprikan i mindre bitar, inte för smått dock. Skär av nedersta delen på sparrisarna. Skiva upp lite gurka och dela körsbärstomaterna på mitten.

Smält lite kokosolja och lite smör i en stekpanna. Stek paprikan och löken i några minuter, krydda med paprika oh torkade chiliflingor, salta. Rör runt och gör plats för sparrisen. Lägg sparrisen bredvid och vänd runt lite grann, stek på tills sparrisen är klar. Stäng då av plattan och lägg i gurkan och tomaterna, blanda runt och ställ åt sidan.

Dela upp torsken i portionsbitar, salta och peppra. Smält smör i en stekpanna och lägg i torsken. Stek på ganska hög värme, börja med den sidan som ska serveras upp. Vänd när den fått lite färg och stek någon minut på andra sidan. Sleva hela tiden över smöret över fiskbitarna. Lägg över på ett fat och släng ner en klick smör till i pannan. Låt smälta ner till smöret får lite brynt färg.

Servera fisken med grönsakerna och sleva över lite smält smör. Njuuuuut!

smörstekt torskrygg2 kommentarer :

  1. Jag har sagt det förr och jag kommer (tyvärr) att säga det igen, ni är så extremt lyckligt lottade med färsk fisk på er sida Sverige! Här i Stockholm har ju all fisk, även Östkustfisk åkt till auktion i Göteborg och är därför alltid ett par dagar gammal. Inte dålig, men inte heller pinfärsk... Vi hade initiativet "Stockholms fiskmarknad", men det verkar ha runnit ut i sanden. Jag älskar fisk och är så frustrerad över att den är så svår att få tag i till rätt kvalitet. Det blir väl till att stalka den lokale fiskaren i Erken igen. Inte helt lätt, han har ju bara fisket som en bisyssla, så man vet inte riktigt NÄR han ska hålla till på sin brygga... Det lät också som ett supergott sätt att servera torsk på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stackars er på Östkusten ;-) Jo, vi är lyckligt lottade som har så fin fisk och fina skaldjur här på västkusten. Det som ni kallar "färska räkor" är inte riktigt samma som färska räkor här tex. Det syns tydligt att era varit frysta eftersom spröten är avbrutna. Ha en bra helg!!

      Radera