fredag 11 april 2014

Hur viktigt är det för dig att dina mejeriprodukter är tillverkade i Sverige med svensk råvara?

Producerad i Sverige med svensk råvara???
När jag häromdagen lade ut ett inlägg här på bloggen om att jag testat Lindahls cottage cheese så fick jag en kommentar av en läsare som skrev att Lindahls använder sig av importerad mjölk. Detta var något jag inte visste om men det var heller inte riktigt sant. Alla Lindahls produkter produceras i EU och de använder mjölk ifrån de landet som dem tillverkas i. Jag tänker ju att Lindahls låter ju väldigt svenskt och dem borde ju givetvis producera sina produkter i Sverige men så var alltså inte fallet.

Producerad i Sverige med svensk råvara???

Jag började fundera på det här och bestämde mig för att ta reda på mer fakta. Enligt Arlas hemsida så måste man inte skriva ut om mejeriprodukter är tillverkade i Sverige och om dem innehåller svensk mjölk. Låter väldigt konstigt tycker jag! Man ska alltså behöva kontakta företaget som tillverkar produkten för att få reda på om man köper svenskt eller inte?? Sagt och gjort, jag bestämde mig för att kontakta en del av företagen som tillverkar mejeriprodukter (har jag missat några stora och självklara så tipsa mig gärna) och detta fick jag fram:

Norrmejerier: All mjölk kommer ifrån bönder i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland och de olika produkterna tillverkas på deras mejerier i Burträsk, Luleå och Umeå.

Mondelez som tillverkar Philadelphiaost: den ost som säljs i Sverige tillverkas i Tyskland med tysk eller spansk mjölk.

Skånemejerier: mjölken kommer ifrån Skåne, Ljungby, Småland och Blekinge, gäller för alla produkterna.

Lindahls (som ingår i Skånemejerier): deras produkter produceras inom EU och de använder råvara från respektive land.

Arla: (här fick jag all info ifrån deras hemsida) produkter märkta med den röda Arla kon innehåller alltid 100% svensk mjölk, detsamma gäller alla ekologiska produkter. Arla har några produkter som inte är tillverkade i Sverige såsom tex Kesella, Arla köket och Apetina, i de här fallen använder dem råvaran från respektive land. Vid brist tar Arla in mjölk ifrån andra länder, då främst Finland och Danmark men detta händer tydligen inte så ofta.

Coop: här produceras en del produkter i Danmark (Änglamarks smör), en del i Tyskland (den behandlade 36% vispgrädden) och en del i Sverige. De försöker använda svensk mjölk så långt det går främst då i deras volymvaror såsom mjölk, fil och hårdostar. I deras X-tras produkter är det sällan svensk råvara.

Garant: de flesta produkter produceras i Sverige med svensk mjölk men det finns undantag tex kokosmjölken som kommer ifrån Thailand.

Ica: har ej fått svar, uppdaterar så fort svar kommer in.

Hjordnära: har enbart ekologiska produkter som tillverkas i Sverige av svensk mjölk från gårdar i Hjo-trakten.

Slutsats: Ja, vill man vara säker på att de mejeriprodukter man köper är tillverkade i Sverige med svensk råvara så är det ju Norrmejerier och Skånemejerier som gäller. Håller man sig till Arlas ekologiska produkter så kan man även sätta in dem under denna kategorin.

Men hur viktigt är det för dig att dina mejeriprodukter är tillverkade i Sverige med svensk råvara??

Om jag får välja så vill jag ju givetvis ha en produkt som är tillverkad i Sverige med svenska råvaror men en del mejeriprodukter räknar man ju inte riktigt med att dem är tillverkade i Sverige såsom tex Philadelphiaost. Inte heller tex parmaost, fetaost osv. Dock tycker jag det blir helt fel om man tillverkar produkten i Sverige men inte använder svensk råvara. Visst, är det brist i hela landet så får man väl kanske köpa in men att inte använda svenskt när det finns är i mina ögon helt fel.

En annan sak..........en produkt som jag saknar och aldrig hittar är ekologisk, laktosfri, fullfet mjölk. Även grädde och creme fraiche. Finns inte......Eller finns det fast jag har missat? Svensk eller icke, jag vill ha den! ;-) Tipsa mig gärna :-)
7 kommentarer :

 1. Du har missat Hjordnära, som har nån form av samarbete med Skånemejerier, Deras produkter är uteslutande ekologiska och kommer från sju gårdar i Hjo-trakten. Säljs dock i nästan halva landet iallafall, från Örebro och nedåt vet jag.
  Sen har vi Falbygdens mejeri, men de kanske bara finns i Västergötland. Rejält stora här iallafall. Både konventionell och ekologisk produktion. Vet inte säkert om den konventionella, men jag tror att även den kommer uteslutande från mjölk från trakten runt Falköping. De har ju gott om kor där.
  Jag känner mig tveksam till det där med Arla-kon. Har för mig den är med på deras Hushållsost, men den är gjord i Danmark. Torde ju vara dansk mjölk i den då. Enda Hushållsost jag hittat som är tillverkad i Sverige av svensk mjölk är från Gäsene ost. Klart värd att betala lite extra för alltså. När det gäller ost så är annars Falbygdens Ost bra, men jag vet faktiskt inte var mjölken kommer från. Det ska jag banne mig fråga nästa gång jag springer på dem på butiksprovning eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjordnära! Hur kunde jag missa dem, köper ju t.o.m deras produkter ;-) Ska lägga till både Hjordnära och Falbygdens så fort jag fått in information så återkom gärna och kika in senare :-)

   Radera
 2. Absolut helst svenskt särskilt "rena" produkter som mjölk och grädde. Det finns många skäl, men det öppna landskapet är ett bra. På somrarna besöker vi gärna mjölkgården som ligger granne med J:s föräldrars sommarhus på Öland. Väldigt mysigt! Gillar kor och FINNS det något sötare än kalvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, håller med dig Fröken Dill, något sötare än kalvar är svårt att hitta ;-)

   Radera
 3. Jag köper ofta Wapnös produkter. Wapnö är ett gårdsmejeri som ligger i Halmstad. Kallar sig härproducerat. Jag kollar ofta vart mejeriprodukterna kommer från. Det finns ju många alternativ påde flesta produkter.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Okej "anonym", hur vet du det?

   Radera