tisdag 18 februari 2014

Så ger du din köttfärssås det där lilla extra


Hur många av er lagar köttfärssås och spaghetti minst en gång i veckan?? Mmmm, här också ;-) Men det är ju absolut inget fel på denna maträtten, snarare tvärtom. Beror ju givetvis på hur man tillagar den, vilka ingredienser man använder osv. Jag vill ge er några tips för att få till det där lilla extra till köttfärssåsen:

 • För det första: bryn köttfärsen! Det får ta lite extra tid men det är viktigt att färsen bryns riktigt så den inte bara "kokas" i stekpannan. Använder du mycket färs så ta gärna två stekpannor och bryn hälften i varje. Se till att vattnet som bildas ångas bort, hög värme och rör runt hela tiden, då blir det mer smak på färsen.
 • Efter den är brynt så är det dags för tomatpurén. Klicka i en rejäl klick och bryn igen på hög värme några minuter så purén går in riktigt i färsen. Det får gärna ta några minuter.
 • Sedan är det dags att tillsätta övriga ingredienser. Jag tillsätter krossade tomater, riven morot (gul lök och vitlök bryner jag innan färsen och sedan får den gå ihop med färsen), kalvfond, salt, peppar, torkad oregano, en skvätt rött vin, pressad vitlök. Ibland tillsätter jag lite grädde, typ 1 dl.
 • Nu är det viktigt att ge köttfärssåsen TID att puttra och utveckla sina smaker under lock. Minst 1 timme brukar jag låta den puttra, gärna längre, då utvecklas fantastiska smaker som annars inte hinner infinna sig.
 • Har såsen blivit för vattnig så kan man köra sista tiden utan lock så den blir lite tjockare.
Hur man sedan väljer att servera sin köttfärssås är olika. Jag brukar steka på lite grönsaker eller steka tunt skivad vitkål. Övriga familjen äter spaghetti till + massor med parmesanost ;-)

Vad har du för speciellt tips eller ingrediens för att få till det där lilla extra med din köttfärssås??? Dela gärna med dig!!

9 kommentarer :

 1. Kanel och curry är måsten i min köttfärssås. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanel och curry! Det var ovanliga ingredienser i en köttfärssås men det låter jättegott!

   Radera
 2. Jag skall testa dina tips, några av dem gör jag redan. Förutom riven morot brukar jag tillsätta lika mycket riven rotselleri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör gärna det Mimmi, du får gärna berätta hur det gick sedan :-)

   Radera
 3. supergod köttfärssås- jag har provat din med grönsaker-mums

  SvaraRadera
 4. Absolut rotselleri, ganska mycket vitlök och vin (vitt funkar också) - inga konstigheter.

  Min svärfar däremot, som lagara en underbar köttfärssås, påstår att tricket är lite Kalles kaviar! Kan nog vara sant, i liten mängd borde det fungera som sardeller?

  En del har ju kycklinglever i sin sås. Jag tycker den är så vedervärdig att hantera, men kan tänka mig att en liten mängd faktiskt ger den där rätta smakbrytningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör du med rotsellerin, hackar?? Kaviar....,nja, jag gillar inte kaviar så det hoppar jag nog över ;-)

   Radera
 5. Jag brukar ha i några klickar hemmagjord messmör, ger toppen smak tycker jag :)

  SvaraRadera