lördag 25 januari 2014

Stekt torskrygg med vitvinssås och knaperstekt bacon

Kallt!
Idag vaknade vi upp till en riktigt härlig soluppgång, alldeles gul himmel och nästan molnfritt. Blir nog en härlig dag. Idag ska vi iväg på 70-års kalas vilket ska bli jättekul! Innan det så blir det en lugn dag med familjen, kanske vi åker ner till havet och fotar lite ;-)

torskrygg med vitvinssås

Gårdagens middag var riktigt god. Jag stekte torskrygg med vitvinssås och gjorde blomkålsmos till mig och kokt delikatesspotatis till de andra. Lite ärtor och sojabönor till det. Vi lyxade till det lite och köpte pilgrumsmusslor som vi hastigt stekte på och serverade till, riktigt gott! Mums! Perfekt fredagsmiddag :-)

Ingredienser torskrygg
torskrygg
salt och peppar
smör
1 pkt bacon
pilgrimsmusslor
 
Ingredienser vitvinssås
4 dl fiskfond (egengjord eller köpe)
2 dl vitt gott vin
1 gul lök
1 lagerblad
saften från ½ citron
salt
3 dl grädde
smör

Börja med såsen som behöver stå och reducera ett tag. Skiva den gula löken och fräs på litegrann i smör i en stekpanna. Häll över fonden, vinet och ett lagerblad och låt reducera ner till en tredjedel. Häll i grädden och droppa över citronsaften. Låt koka ner ytterligare litegrann. Salta. Klicka i smör i såsen och låt smälta.

Skär baconet i små kuber och knaperstek. Häll över på en tallrik med hushållspapper på så fettet får rinna av. Torsken saltar och pepprar du och steker sedan i rikligt med smör. Tänk på att inte köra för länge, torr torsk är inget gott, den ska vara ca 50 grader. Stek på pilgrimsmusslorna max 1 min per sida.

Servera med de tillbehören du vill ha tex kokt potatis och ärtor.

torskrygg med vitvinssås och knaperstekt bacon

1 kommentar :

  1. Smarrigt!
    Såg också solen titta fram ett par gånger under helgen. Härligt!

    SvaraRadera