Kycklinggryta med en grekisk avslutning

kycklinggryta

Nu har jag börjat testa lite recept ifrån min nya kokbok som jag fick i julklapp, Jamie Olivers "Nya Mat för hela året". Bland annat den här goda kycklinggrytan. Det är ingen färgglad historia men den blev väldigt god ;-) Att röra i avgolemono (citron och ägg) i en gryta i slutet är tydligen en grekisk tradition för att fräscha upp grytor. Så här gjorde jag:

Ingredienser
2 st hela kycklingar
salt och peppar
olivolja
6 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök, finhackad
1 stor fänkål, finhackad
1 purjolök, tunt skivad
en liten knippa persilja, stjälkarna finhackade
en liten knippa dill, stjälkarna finhackade
ett par stjälkar dragon, stjälkarna finhackade
ca 2 dl frysta ärtor
2 dl frysta bondbönor eller sojabönor
1 burk cannellinibönor
en näve urkärnade oliver
saften av 2 citroner
2 ägg
2 msk matlagningsyoghurt

Stycka kycklingarna. Ta fram en stor stekpanna eller stekgryta och häll i olivolja, salta och peppra kycklingdelarna och bryn dem i ca 10 minuter. Lägg åt sidan.

Fräs vitlök, gul lök, fänkål, purjolök och alla örtstjälkarna i lite olivolja tills allt är mjukt. Lägg tillbaka kycklingbitarna och häll på 8 dl vatten. Lägg på lock och låt koka på medelvärme i cirka 1 timme.

Ta upp de kycklingdelar som har ben och rensa köttet, lägg tillbaka i grytan. Tillsätt ärtor, alla bönor och oliverna. Låt koka några minuter.

Vispa ihop äggen med saften från citronerna och häll sedan smeten i grytan. Det får inte koka för mycket i grytan, då blir det äggröra. Rör om lite grann men inte för mycket. Rör sedan ner yoghurten. Hacka bladen från örterna och ringla över grytan. Servera med ris, blomkålsris eller blomkålsmos eller något annat som du tycker passar :-)

kycklinggryta med blomkålsmos
Kycklinggryta med blomkålsmos.



Kommentarer

Skicka en kommentar