Pumpasoppa med vedrökt sidfläsk

pumpasoppa

Ja, då var det dags för mitt andra bidrag till Grönare Högtider jul. Den här rätten passar bäst som en förrätt om ni ska ha den till julbordet. Soppan är rätt så mastig så en liten skål funkar bra! Hittar du inte vedrökt sidfläsk så går det givetvis bra med knaperstekt bacon ;-) Jag har kryddat soppan med härliga julkryddor såsom kanel, kryddnejlika, ingefära, apelsin och spiskummin, doftar fantastiskt gott!

Ingredienser
1 butternut squash
1 gul lök
olivolja
1 tsk kanel
1 krm kryddnejlika
1 krm ingefära
½ tsk spiskummin
några chiliflakes
1 vitlöksklyfta
3 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
salt och peppar
saften från en apelsin
vedrökt sidfläsk

Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta ur kärnorna. Lägg pumpan på en ugnsplåt, ringla över olivolja och salta. In i ugnen ca 40 min.

Hacka den gula löken, fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt pumpaköttet och alla kryddor, låt fräsa några minuter.

Tillsätt buljongen och grädden och pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra. Låt koka ca 10 min.

Ta av kastrullen från spisen och mixa med en handmixer. Pressa i saften från en apelsin.

Dela sidfläsken i mindre bitar, lägg lite fläsk i botten på en soppskål, häll över soppan och toppa sedan med ytterligare sidfläsk. Servera!
 
 
Soppan passar givetvis alldeles utmärkt till det goda vinet Las Moras. Las Moras är ett ekologiskt vitt vin ifrån Argentina som du hittar HÄR.
 
Du vet väl att du själv kan vara med och tävla med ditt eget gröna julrecept inne hos Kokaihop?! Du kan vinna en härlig Kitchen Aid så vad väntar du på! Klicka på bilden så kommer du till tävlingen!
 
http://las-moras.herokuapp.com/#/
 
 


Kommentarer