Pastasås med julskinka och Barbarescovin

pastasås med julskinka
Mina nya snygga fat från Mateus!
Har ni kvar något av julskinkan och inte vet vad ni ska göra med den så kommer det ett tips här. Skinkan fungerar utmärkt till att använda i en pastasås! En enkel snabblagad pastasås är precis vad det här hushållet behövde idag. Äntligen börjar våra magar och kroppar bli normala igen efter maginfluensan så det var välbehövligt med lite "riktig" mat idag. Jag åt ju inget pasta till förstås utan jag fick ugnsrostad sötpotatis istället (mycket godare ;-)) men de andra åt pasta till. Så här gjorde jag:

Ingredienser
rester från julskinkan
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ett gäng färska champinjoner
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 msk kräm av soltorkade tomater
en skvätt soja
några körsbärstomater
oliver
torkad oregano
salt och peppar
färsk basilika

Hacka den gula löken tillsammans med en av vitlöksklyftorna. Stek på i olivolja i en stekpanna. Dela champinjonerna i fjärdedelar och stek på tillsammans med löken.

Skiva upp skinkan och tillsätt till stekpanna. Häll över grädde, creme fraiche, soltorkade tomater och en skvätt soja. Pressa i den andra vitlöksklyftan.

Dela tomaterna på hälften och tillsätt tillsammans med oliverna. Krydda med oregano, salt och peppar. Hacka lite färsk basilika och strö över.


Till maten drack vi ett gott rött vin som jag fått hem för provning. Vinet heter Ricossa Barbaresco och är ifrån Italien. Smaken är fruktig och välbalanserad med inslag av körsbär, hallon, kryddor, läder och choklad med en välbalanserad eftersmak. Alla Barbaresco viner är gjorda till 100% av Nebbiolo druvan.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment. Kostar 99 kr med nr 76369.

Vinet var gott och lättdrucket, passade bra till maten och även ostbiten lite senare ;-)

Kommentarer