Färgrik kålsallad med saffransgravad lax och senapssås

kålsallad

Då var det dags att bjuda er på första julreceptet på temat "Grönare högtider" som jag berättade om igår. Missade du det inlägget så kika HÄR.
Den här salladen innehåller verkligen många av de sakerna som jag förknippar med julen såsom tex rödkål, grönkål, valnötter och granatäpple. Den blev verkligen jättegod och färggrann. Saffranslaxen får ni inte missa. Har ni inte testat att grava lax själva så gör det. Det är verkligen enkelt och supergott. För ännu starkare saffranssmak så kan man faktiskt välja att ta två påsar saffran men det väljer du själv ;-) Här kommer receptet:

Ingredienser saffransgravad lax
en bit lax, ca 600 g som varit fryst i  minst 2 dygn
1 pkt saffran
½ dl socker
½ dl salt
1 tsk grovt stött vitpepparkorn
färsk dill

Lägg laxen i en ugnsform på plastfolie. Blanda ihop salt, socker, vitpeppar och saffran, fördela över laxen. Hacka dill och lägg som ett lager över laxen. Banka in med händerna.

Slå in laxen i plastfolien och ställ något tungt på tex en mortel. In i kylen i minst 48 timmar.


Ingredienser senap- och honungssås
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
1½ msk honung
lite hackad dill
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt tills servering. 


granatäpple
Ingredienser kålsallad
1 gul lök
olivolja
1 blomkålshuvud
1 pkt saffran
250 g rödkål
2 stora blad grönkål
salt och peppar
1 pkt fetaost
en stor näve valnötter
ett granatäpple

Riv blomkålshuvudet på ett rivjärn. Hacka den gula löken. Fräs löken tillsammans med saffran i en stekpanna i lite olivolja. Tillsätt den rivna blomkålen och rör runt. Låt steka några minuter tills blomkålen mjuknat. Häll över i en stor skål och låt svalna lite.

Skiva rödkålen och hacka grönkålen. Stek i olivolja i en stekpanna, salta och peppra. Häll över i skålen med blomkål, blanda runt. Hacka valnötterna och dela fetaosten i mindre bitar, tillsätt till salladen.

Banka ur granatäpplet ner i skålen, blanda runt.

Servera salladen med laxen och såsen.
Ja, det var alltså det första av tre julrecept. Givetvis passar maten jättebra till det väldigt goda vinet Las Moras. Har ni testat vinet ännu? Om inte så kika in HÄR så hittar ni info, priser mm. Det är jättegott!!
Gå även in och kika på Kokaihop.se. Där kan ni vara med och bidra med ert gröna julrecept. Den som bidrar med bästa receptet får vara med i vår receptbok som kommer ut i början av 2014! Tävlingen börjar den 16 dec men ni kan ju redan nu börja fundera ut ert recept :-)
Nästa vecka kommer de två resterande recepten :-) Ha nu en bra dag!

http://www.kokaihop.se/inspiration/nyheter/tavla-med-las-moras-vinn-kitchenaid

Kommentarer