Nyttigare chokladkaka på fars dag

chokladkaka

Fars dag idag! Grattis alla pappor! Sambon firades med kaffe på sängen och teckning från barnen :-) Vi lyxade till det lite och gjorde en god lunch, mer om den senare och till fikat blev det en god och nyttigare chokladkaka med avocado. Jag skriver nyttigare och inte nyttig eftersom det är mörk choklad i denna som innehåller socker. Man kan givetvis välja sockerfri choklad om man vill, då blir den ännu nyttigare ;-) Receptet hittade jag inne hos Marja som har bloggen Baka Sockerfritt. Mycket goda och enkla nyttigare bakrecept där inne, gå in och kika!

Jag gjorde om receptet lite men det berodde helt enkelt på att jag inte hade en del av sakerna hemma, tex så består orginalreceptet av hasselnötsmjöl, jag tog mandelmjöl. Jag tog philadelphiaost istället fö mascarpone och kakao istället för snabbkaffepulver. Gick bra det också ;-) Så här gjorde jag:

Ingredienser
Botten:
35 g smör
60 g mörk choklad
50 g avocado
50 g färska dadlar
1 ägg
2 msk vispgrädde
½ dl mandelmjöl
1/4 dl stevia strö
2 krm vanilpulver
 
Chokladkräm:
50 g philadelphiaost
35 g mörk choklad
1 tsk hett vatten
1 tsk kakao
1 tsk stevia strö
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör och choklad i ett vattenbad. Mixa med en stavmixer ihop alla ingredienser till botten (inkl den smälta chokladen). Klä en liten form med aluminiumfolie och sleva ner smeten. Grädda mitt i ugnen ca 26 minuter. Låt svalna.

Smält chokladen till krämen. Rör ut kakaon i hett vatten och blanda ihop alla ingredienser. Fördela över kakan. Låt gärna svalna i kylskåp så den sätter sig. Dela i fyra delar.

Mycket god och mäktig kaka. Receptet är för 4 bitar så vill du göra fler så dubbla receptet men tänk på att den är mastig :-)



 
Vill du ha fler baktips så kika in under etiketten "baka" HÄR. Vill framför allt tipsa om DESSA otroligt goda men nyttiga paleomuffins.
 


Kommentarer

  1. Åhh vilken härlig kaka!! Och fler fina recept som jag gillar ..
    "Hittade" dig hos Martina (Highfatfitness), svarade om mejerifria såser och länkade nu en blogg jag hittat massor av inspiration från, du kanske redan har sett den! (http://undervarttak.blogspot.se/p/paleoskafferiet.html)
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria
      kul att du hittade hit! Jo, jag hade faktiskt precis hittat den sidan och fått mycket tips, tack för länken!

      Radera

Skicka en kommentar