Kycklinggryta i Crock Pot

crock pot
Redo för 7½ timme i Crock poten

För ett tag sedan blev jag tillfrågad om jag ville testa en Crock Pot. Visste faktiskt knappt vad det var för något men efter att ha läst på lite så ville jag ju givetvis det ;-) En Crock Pot är en sk "slowcooker" dvs maten tillagas långsamt, på låg värme under flera timmar.

Det går att göra massor med rätter i en Crock Pot, givetvis grytor av olika slag men även andra saker såsom tex köttfärssås, baka, potatisgratäng osv.

Mitt första försök med Crock Poten blev en kycklinggryta. Jag hade två stycken hela kycklingar hemma som jag först styckade eftersom båda två inte fick plats i grytan samtidigt. Jag slängde i några potatisar, sötpotatis och lök, smaksatte kycklingen med ett gott kryddsmör, hällde över lite vatten och buljong och sedan var den igång.

Ingredienser
2 st hela kycklingar (eller en ;-)) eller vanliga kycklingdelar
några potatisar
några sötpotatisar
en gul lök
en näve vitlöksklyftor
100 g smör
salt och peppar
mango/curry krydda från Santa Maria
2 dl vatten
2 msk kycklingbuljong (koncentrerad)
ev 2 dl kokosmjölk eller grädde

Skär löken i mindre bitar och lägg på botten tillsammans med hela vitlöksklyftor. Blanda smöret med kryddorna. Stycka kycklingarna och kleta in smörblandningen på kycklingdelarna. Lägg i lager i grytan. Skala potatisarna och skär i mindre bitar och lägg ut runt kycklingdelarna. Salta och peppra lite extra. Häll över vattnet och buljongen.

Ställ in Crock Poten på låg värme och sätt timern på 7½ timme.

Lite spenat och kokosgrädde och grytan är klar att serveras.

crock pot


Antingen så äter du nu grytan som den är eller om du vill ha den lite krämigare så höjer du värmen på Crock poten till max och häller i kokosmjölk eller vanlig grädde och låter puttra några minuter till. Jag hällde även i några näver färsk spenat för att få lite mer färg till grytan.

Resultatet blev helt ljuvligt gott. Utseendemässigt inte så vackert kanske men smaken var helt perfekt. Kycklingdelarna blev helt fantastiskt möra och fina.

Det här var inte sista gången jag lagade med Pottan! ;-)

Du hittar alla mina recept med Crock poten HÄR.


kycklinggryta i Crock pot
Jag serverade grytan till kokt broccoli. Som ni ser så kokade sötpotatisen sönder men det gjorde ingenting alls, jättegott!




Inlägget är uppdaterat med nya bilder 150314 då dom första bilderna var lite tråkiga och av dålig kvalitet ;-)


Kommentarer

  1. Ja men visst är det en kanoners potta det där, ett riktigt smidigt sätt att laga mat på. Kul med nya recept att prova och sötpotatis är något som vi inte så ofta använder så det får det bli ändring på i vårt kök.

    SvaraRadera
  2. Låter smidigt. Finns det timer på den också? Typ, gå till jobbet och ha förberett så sätts grytan på ett par timmar senare för att vara klar när man kommer hem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det fanns ingen timer tyvärr. Tänkte också på det men många rätter klarar av att gå 10 timmar i potten så jag tror man kan lämna den och gå till jobbet ändå ;-)

      Radera
  3. Vad roligt att du också testat en Crock Pot. Ska testa att göra kyckling i den, verkar ju så smidigt. :-)

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Jag har en Crock Pot och på den finns det timer. Älskar min Potta!

    SvaraRadera
  5. Åh, nu fick jag ny inspiration. Köpte mig en slow cooker men har bara använt den en gång hittills. Men ska nog ta och göra något med kyckling snart.

    //Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det! Jag har inte använt den mycket nu under sommaren men nu när alla grytor är på ingång så är den perfekt ;-)

      Radera

Skicka en kommentar