onsdag 20 november 2013

Grillad entrecôte med enkel bearnaisesås och sötpotatis frites

Idag har jag spenderat min arbetsdag på Kvalitetsmässan som är en mässa som just nu pågår på Svenska mässan här i Göteborg. Vi har en monter på plats och jag har stått och snackat med folk, delat ut priser osv, riktigt kul faktiskt ;-) Lunchen intogs på restaurang Mix som ligger inne på mässan. Buffé med massa goda sallader, såser, lax och kött. Mycket gott och mättsamt! Åt nog alldeles för mycket ;-)

kvalitetsmässan
Våran fina monter + dagens lunch.

Här hemma har vi sjukstuga....eller just nu är barnen faktiskt pigga men det beror nog mest på att de fått Alvedon båda två :-) Får väl se hur natten blir och om de ska vara hemma imorgon.

entrecôte

Nu är snart helgen här igen och kanske du är sugen på att ta fram grillen igen?? Inte! Nej, det går faktiskt att använda grillpannan också, inte riktigt lika god smak förstås men det funkar bra ändå. Den här rätten åt vi i helgen som gick, i mina ögon är det helgmat. Det blev grillad entrecôte med hemmagjorda sötpotatis frites och enkel bearnaisesås. Hemmagjorde pommes frites är riktigt gott och relativt enkelt, receptet har jag gett ut förut men tål att upprepas, så här gör jag:

Ingredienser
vanlig potatis eller sötpotatis
olja att fritera i
salt

Börja med att skala potatisen, dela i skivor och sedan i stavar. Skölj av i ett durkslag och häll ut över en kökshandduk, torka stavarna noga. Använder du sötpotatis så behöver du inte skölja av dem.

Värm på oljan i en stor kastrull, det behövs några cm med olja, ingen idé att snåla. Oljan går att återanvända. Värm upp till 120 grader och lägg sedan ner några stavar i taget. Låt fritera tills de blir lite krispiga men inte färdiga. Ta upp och låt rinna av. Så här långt går det bra att förbereda.

Strax innan servering så är det dags att få till krispet och färgen på potatisen. Värm upp olja igen, denna gången till 180 grader. Lägg i några stavar i taget och kör tills de fått lite brun färg och de är krispiga. Ta upp en och testa, de ska lätt brytas, precis som de gör på hamburgerrestaurangerna. Salta!
pommes frites av sötpotatis

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar