Blomkåls- och purjolöksgratäng

Nu märks det verkligen att hösten är här. Det är visserligen riktigt vackert höstväder med sol och allt men jag känner mig ändå otroligt trött idag. Höst = trötthet för mig. Hoppas dock det blir skillnad den här hösten eftersom jag har bestämt mig för att äta D-vitaminer vilket jag aldrig gjort förut, tränar ju också mer än jag någonsin har gjort så det borde ju hjälpa till. Förhoppningsvis är dagens trötthet bara tillfällig ;-)

blomkåls- och purjolöksgratäng

Häromdagen så fick jag till en så himla god gratäng. Den här kan man egentligen göra med de grönsaker man har hemma men jag tycker definitivt det ska vara purjolök i för det blir så himla god smak. Jag hade blomkål hemma så den fick åka med purjolöken i gratängen.

Ingredienser
3 st små purjolökar
½ blomkålshuvud
smör
1 burk krossade tomater
2 dl creme fraiche
torkad timjan
salt och peppar
riven ost

Börja med att tvätta och skiva purjolöken i 1 cm bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt purjolöken. På med locket och låt stå på medelvärme tills purjolöken mjuknat.

Under tiden skär du ner blomkålen i små bitar. Tillsätt sedan till purjolöken tillsammans med krossade tomater, kryddorna och creme fraiche.

Häll över i en ugnsform och grädda i 180 graders värme i 35-40 min.

Jag serverade gratängen till grillad ryggbiff och en god sallad. Mums!

Imorgon ska sambon ut och fiska hummer igen så förhoppningsvis blir det hummermys på fredag ;-) Vi håller tummarna! Han hade med sig massa krabbklor hem sist och med de gjorde vi en otroligt god rätt med kokosmjölk och röd curry. Tyvärr tog jag inga bilder men blir det krabbklor imorgon igen så gör vi om rätten och då lovar jag bilder och recept!

Kommentarer