tisdag 24 september 2013

Resultatet av dagens hälsoundersökning - har LCHF gett mig för höga värden??

Idag har jag varit på hälsoundersökning. Ni vet sådan där undersökning där man får sätta sig på en motionscykel, ta blodprover, prata mat och hälsa osv :-) Spännande tycker jag!

Jag har ju läst en del om alla varningar gällande lågkolhydratkosten, hur man får höga blodfetter, högt kolestorol, fara för hjärt- och kärlsjukdomar osv osv. Jag har aldrig trott att min kost (som för det mesta är liberal lchf och inte strikt) skulle höja mina värden men det var ändå himla skönt att få det svart på vitt att mina värden var perfekta! Jag har alltså kört lågkolhydratkost i snart ett år och har jättebra värden, både blodfetter, goda och onda kolesterolet. Skönt!

God lchf mat, fröknäcke, kyckling med vitkålsgratäng, guacamole, gräddig kycklinggryta, tacopaj, kokospannkakor.

Det jag kan tycka är jobbigt är att man hela tiden får "försvara" lågkolhydratkosten. Många tror att man byter ut kolhydraterna mot mera protein, dvs lägger på en till skiva kött på tallriken och öser på med smör, grädde osv. Så är ju inte fallet. Jag äter inte mer kött, kyckling eller vad det nu kan tänkas vara för proteiner än tidigare. När det gäller fett så har jag bytt ut alla lightprodukter mot fullfeta produkter, jag steker mycket i smör, äter kokosfett, har alltid en "klick" sås eller dippsås till maten, detta för att jag blir mycket mättare av detta vilket gör att jag äter mindre portioner. Jag hoppar över pasta, ris, bröd, socker, kakor men äter potatis ibland. Visst unnar jag mig godis ibland men det är stor skillnad mot hur jag åt förut. Då köpte jag alltid en påse "lördagsgodis" på helgen, lite chips på fredagen osv osv.

Förutom att jag har gått ner i vikt med min kost så har min mage lugnat ner sig. Jag hade tidigare en bullrig, svullen och jobbig magen, den är borta nu. Visst kan den strula ibland men då finns det oftast någon förklaring till det, tex om jag ätit bönor ;-) Som sagt var, jag äter inte strikt lchf och det är mitt eget val eftersom det helt enkelt är en del livsmedel som jag inte vill vara utan såsom tex morötter, bönor, frukt (äter jag några per vecka), lchf bakverk, mörk choklad, vin osv.

Jag har läst på mycket om lågkolhydratkost bland annat på Kostdoktorns hemsida, där får man många svar på diverse olika frågor. Matmässigt får jag mycket ideér och tips inne hos Åse som har bloggen 56kilo.se. En tjej med sund inställning till lchf tycker jag!

Förutom att äta lågkolhydrat så har jag också sedan semestern kört på periodisk fasta men inte efter den så otroligt populära 5:2 dieten utan 16:8. 16:8 betyder att du fastar 16 timmar och äter under 8 timmar. Passar mig mycket bättre än att räkna kalorier två dagar i veckan. Jag äter helt enkelt mitt sista mål mat runt 18-tiden och sedan äter jag inte igen förrän kl.10 nästa dag. Detta har gett min viktminskning en putt i rätt riktning eftersom jag stod still ett tag innan sommaren. Jag kör hårt på detta måndag till torsdag, fredag-söndag blir det lite mer som vanligt. Jag har tyvärr aldrig haft lätt att gå ner i vikt vilket till stor del beror på att jag har hypotyreos....men...det är en helt annan historia. Handlar om problem med sköldkörteln vilket leder till låg ämnesomsättning.


Många anser inte att man behöver träna för att gå ner i vikt om man äter lchf och så kanske det är för de flesta men inte för mig...tyvärr. Jag har märkt och lärt mig att jag förutom att äta som jag gör måste träna för att gå ner i vikt, för att bli tightare i kroppen. Jag har alltid tränat till och från, styrketräning, simning osv men sedan i mars i år så har jag också börjat med löpträning. Jag har alltid hatat löpträning förut men insåg tillslut att det är inte muskler jag behöver bygga utan jag behöver konditionsträna. Jag tränar varannan dag, för det mesta löpträning men jag kör även efter en dvs som heter "Funtional training" gjord av Annika Sjöö och hennes man Michael. Jättebra konditionsträning, man blir rejält svettig under ca 40 min.


Med detta inlägget vill jag pusha er som ännu inte har lyckats gå ner i vikt, eller få ordning på era magar, ständigt är hungriga, sötsug som aldrig försvinner, aldrig blir mätta, som konstant tänker på mat (på ett dåligt sätt) att kanske kanske våga testa lågkolhydratkosten ;-)

8 kommentarer :

 1. Låter sunt! Jag har några kilo jag vill gå ner men får inte till det. Jag älskar mat och sötsaker men tycker ändå att jag äter över lag sunt. Däremot äter jag kanske inte alltid den maten jag vill äta då jag vill att vi äter samma mat hela familjen. Ofta kanske jag lägger mer grönsaker på tallriken än ris, pasta, potatis men utesluter inte. Skulle vilja äta mer bönor och andra grönsaker men bönor gillas sådär och kan inte ha för mycket grönt hemma då det bara blir dåligt. Jaja.... Träningen går sådär. Hinner inte så mycket som jag vill. Men försöker springa en eller helst två gånger i veckan. Skulle även vilja köra annan hemma-träning men vi har inte utrymme till det. Kan knappt stretcha inomhus då lilleman ska hoppa på mig. Jaja....nya tag nu när hösten är här (som alla andra:))

  Härligt att du fått svart på vitt vad gäller kolesterol mm. Tror att vissa kanske ska oroa sig mer då de har mindre koll än vad du har.

  Bra jobbat!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sofie ;-) Nej, att träna hemma kräver ju att barnen håller sig borta, därför springer jag för det mesta och när jag tränar hemma så får sambon hitta på något med barnen så de håller sig borta ;-)

   Radera
 2. Jag kör dieten "Sunt förnuft" och den funkar jättebra! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bakverket: det är ju jättebra för dig! Tyvärr är det ju inte så för alla.

   Radera
 3. Bra inlägg! Jag har ätit lågkolhydratskost en längre tid, men aldrig galet strikt. Jag äter alla grönsaker tex. Har nu en period helt uteslutit mjöl, pasta, ris, potatis osv för att se om det gjorde någon skillnad. Har inte gått ned, vilket inte heller var målet, men träningen går galet mycket bättre och kroppen har blivit "mer fit". Jag mår så mycket bättre och orkar mycket mer. Jag har aldrig i mitt liv haft något sötsug och äter nästan aldrig något sött, men om jag gör det äter jag helst vanligt socker och inte sötningsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt att känna mer ork med träningen. Jag är framför allt glad att slippa min krångliga mage! Vad skönt att aldrig ha sötsug, jag har kämpat med mitt i hela mitt liv....

   Radera
 4. Hittade hit via Matplatsen.
  Intressant inlägg! Jag kör 5:2 och försöker löpträna några ggr /vecka samt nåt pass på gymmet. Äter som vanligt på ätardagarna med bi g no no för för fika, läsk, glass, snacks och godis.Jag mår så himla bra av att dra ner på kaloriintaget 2 ggr veckan. Funderar även på om jag ska prova 16:8, låter ju ganska lätt det med, men jag är rädd att jag inte kommer gå ner i vikt....
  I våras gick jag ner 4 kg, som jag tyvärr gick upp under sommaren, men nu har jag gått ner dom sedan en månad tebax. Är inte nöjd utan kommer köra detta ett tag till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nazima, kul att du hittade hit ;-) Har hört många som mår bra av 5:2 så det funkar säkert jättebra! Varför skulle du inte gå ner i vikt med 16:8? Den metoden handlar ju mer om att ha lång fasta så att man får igång fettförbränningen så det tror jag säkert skulle fungera för dig med. Låter som du har kommit igång rejält med träning, kör hårt! Visst skulle väl du med på Boozt?

   Radera