Mustig korv- och kycklinggryta

korv- och kycklinggryta
"Mustig" är rätta ordet!
Ja, mustig var verkligen rätt ord för denna otroligt goda grytan, en klapp på axeln till mig själv ;-) Ibland tar jag bara fram lite olika ingredienser ur frysen jag har hemma och tänker att det här får jag hitta på något med och så går jag och klurar under hela dagen på hur själva maträtten ska se ut. För det mesta är det just dessa rätter som blir allra bäst, dessa utan något bestämt recept från början utan man tager lite vad man haver hemma helt enkelt. Så här gick det med just denna utsökta grytan:

Ingredienser
7 st kycklingklubbor (gärna majskyckling)
3 st smakrika korvar
1 pkt bacon
3 st burkar krossade tomater (jag använde 2 st + en liten burk färdig tomatsås från i somras)
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
ca 1½-2 dl rött vin
1 dl cantadou ost med smak av vitlök och örter
en näve urkärnade oliver (kärna ur de själv, de som redan är urkärnade från affären är inte lika goda)
en näve soltorkade tomater (jag använde mina egna från i somras)
torkad oregano
torkad basilika (eller färsk såklart)
salt och peppar
olivolja

Ta fram en stor stekgryta och häll i olivolja. Hacka lökarna och fräs på någon minut. Tillsätt krossade tomater och tomatsåsen (om du har sådan). Häll i vinet och cantadou osten och rör runt.

Skär upp baconet i mindre bitar och stek snabbt på i en stekpanna, tillsätt sedan till grytan tillsammans med skivad korv, oliverna och de soltorkade tomaterna.

Krydda med oregano och basilika. Gärna färsk basilika men eftersom jag hade det i min egengjorda lilla burk med tomatsås så tog jag bara lite torkad. Salta och peppra mycket.

Nu medans grytan förhoppningsvis bubblar rejält mycket så trycker du ner kycklingklubborna, min gryta var på snudden för liten för 7 st men det gick precis ;-), går givetvis bra med färre också.

Koka nu på svag värme men det måste småbubbla hela tiden i ca 1½ timme. Servera till vad du vill tex som jag gjorde ett broccoli- och blomkålsmos :-) Lycka!!

Gryta Le Creuset


mustig gryta
Grytan serverades med broccoli- och blomkålsmos!

Den här rätten var en av två långkok jag gjorde i helgen, den andra rätten får ni se senare eller imorgon ;-) Helgen var för övrigt rätt så ok förutom att Rasmus hade sina höstblåsor. Stackarn har det jättejobbigt när han ska äta :-( och han var rätt så trött hela helgen. Desto piggare och gladare blir han när storasyrran bestämmer sig för att muntra upp honom förstås, vilket ju är bra. Isabella var förresten på maskeradparty igår hos en kompis och jag tycker vi lyckades riktigt bra med hennes maskeradkostym.....eller hur??!!


piratdräkt
Min pirattjej med dräkt från Fantasikompaniet.

Kommentarer

  1. Grytan ser mycket god ut!
    Jag tycker ni lyckades kanon med maskeradutstyseln.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar