Hemmagjorda pommes frites av både vanlig potatis och sötpotatis

pommes frites
Lite kantareller på toppen blev det oxå :-)
Ny vecka nya tag! Måndag, härligt! Eller?? ;-) Slut på inskolningen för Rasmus, nu börjar allvaret för honom. Jag har valt att gå ner på 75% vilket innebär att jag får korta dagar och kan hämta båda barnen tidigt från dagis/skola vilket känns himla skönt. Då hinner man umgås lite innan det är dags för alla kvällsbestyren.

Helgen som gick var bra, fick gjort lite i trädgården och växthuset, lite träning, god mat och avslappning. Lördagens middag blev så himla lyckad! Vi gjorde egengjorda pommes frites, så himla gott! Jag tog både sötpotatis och vanlig potatis och till detta blev det en bearnaisesås , stekta kantareller och grillad entrecote :-) Så här gjorde jag pommes fritesen:

Ingredienser
vanlig potatis och sötpotatis
olja att fritera i
salt

Börja med att skala potatisen, dela i skivor och sedan i stavar. Skölj av i ett durkslag och häll ut över en kökshandduk, torka stavarna noga.

Värm på oljan i en stor kastrull, det behövs några cm med olja, ingen idé att snåla. Oljan går att återanvända. Värm upp till 120 grader och lägg sedan ner några stavar i taget. Låt fritera tills de blir lite krispiga men inte färdiga. Ta upp och låt rinna av. Så här långt går det bra att förbereda.

Strax innan servering så är det dags att få till krispet och färgen på potatisen. Värm upp olja igen, denna gången till 180 grader. Lägg i några stavar i taget och kör tills de fått lite brun färg och de är krispiga. Ta upp en och testa, de ska lätt brytas, precis som de gör på hamburgerrestaurangerna. Salta!

pommes frites
Krispiga och goda!

Eftersom vi skulle grilla entrecoten så valde jag att lägga potatisen i en ugnsform och värmehålla de på 100 grader medans vi grillade köttet.

Testa detta om ni inte gjort det innan, både den vanliga potatisen och sötpotatisen blev supergoda!

trapiche
Lite gott vin till och  middagen var komplett!



Kommentarer

  1. Mums! Vi friterade också häromdagen. Tycker det osar för mycket inomhus men nu har vi skaffat en liten smidig induktionsplatta att ha i trädgården. Tempuragransaker och kyckling blev det på premiären, men snart måste jag absolut göra egna pommes!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det osade ingenting för mig, kanske du hade varmare än mig?

      Radera
  2. Läckert med både sötpotatis och vanlig. Sötpotatisen ger ju en fin färgklick:)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar