fredag 9 augusti 2013

Att göra egen korv för första gången!

göra egen korv

Japp! Då har man gjort egen korv då :-) Gick riktigt bra faktiskt, rätt så enkelt men man måste definitivt vara två stycken som hjälps åt.

Vi kan väl börja med fjälstret.......i min affär fanns det bara ett sorts fjälster, nötfjälster. Har bara läst om att man ska använda sig av gris- eller lammfjälster, aldrig nötfjälster men jag tänkte ju att säljer de det så måste det ju funka ;-) Jodå, det fungerade men det var lite väl tjockt (som ni kan se på bilden nedan). Blev lite gummiaktigt när man tuggade det så nästa gång måste jag definitivt få tag i grisfjälster istället! Kanske någon korvexpert som vet när man ska använda nötfjälster och inte????

Men smaken! Den blev perfekt! Jättegott! Jag som älskar medelhavssmaker var ju förstås tvungen att göra en medelhavskorv (om man nu kan kalla den det). Så här gjorde jag:

Ingredienser
1,3 kg fläskkött (jag använde skinkstek, fanns inget annat i affären för tillfället)
ca 500 g späck
en bunt persilja (med stjälkar)
en bunt salviablad
5 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
skalet och saften från en citron
salt och peppar
2 msk kräm av soltorkade tomater
1 dl vitt vin

Jag började med att skära upp köttet och späcket i mindre bitar. Sedan körde jag in köttet i frysen en timme eftersom det är viktigt att köttet är riktigt kallt innan man kör det i kvarnen. Alla ingredienser ska vara kalla. Sedan körde jag köttet genom köttkvarnen (jag använder Kitchen Aids köttkvarn) tillsammans med vitlöksklyftorna, den gula löken och örterna. Bara till att köra rakt ner i köttkvarnen med allting. Jag valde den minsta malskivan.

När allt är malet så tillsätter man citronen, saft och skal, krämen av de soltorkade tomaterna, vinet och mycket salt och peppar. Blanda väl och ställ i kylen så att allt blir kallt igen.


korvsmet
Den färdiga smeten.

Under tiden så kan man förbereda fjälstret. Det ska ligga i kallt vatten i ca 30 min, sedan kör man vatten igenom den ett antal gånger för att få det rent.

Trä sedan upp fjälstret på korvhornet, ner med smeten i kvarnen och kör igång. Jag höll i fjälstret och sambon fick trycka ner färsen. Vi började med att köra fram en korv i taget och sedan snurra fjälstret men kom på att det blev för jobbigt plus att vi hela tiden fick in luft i fjälstret så vi valde att köra på och göra en enda lång korv istället. Vi tog ca 1 m fjälster i taget, totalt blev det ca 3½ m fjälster.

egengjorda korvar
Snurrningen blev lite si sådär ;-)

Sedan så gjorde vi lagom stora korvar och snurrade runt fjälstret några varv. Just den här delen är jag osäker på om jag gjorde rätt, som ni ser blev det lite sådär här och var men tror det beror mest på att fjälstret var så tjockt.

Ja, sedan var det bara till att grilla på korvarna! Inte för hög värme för då spricker de lätt. Gott blev det :-) Mums!! Så....iväg med er nu och gör er egen korv ;-)grillad korv
Grillade korvar!

Serverades med en fransk grönsakslåda (Tian).

3 kommentarer :

 1. Vad kul! Jag har ju förmånen att ha en kille som gärna gör egen korv. Han och en kompis började som sagt expreimentera med detta för några år sedan och vi har ätit många supergoda korvar sedan dess. Tyvärr hamnar tillverkningen inte på bloggen eftersom det är J som basar för den. Jag brukar vara med på ett hörn, men tycker egentligen att stora mängder kött och fjälster är lite halväckligt. Resultatet däremot är helt underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte också det var lite halväckligt med fjälstret men men.....det får man ju ta ;-)

   Radera
 2. Nötfjälster och andra tjocka fjälster brukar jag använda till tex. Isterband. Man brukar väl skala av skinnet innan man äter om det är från nöt.
  Köper fårfjälster på www.carnivor.se. Fungerar perfekt.

  SvaraRadera