Tomat- och ostpaj med grillad sötpotatis och dippsås


Idag tänkte jag bjuda er på mitt sista bidrag till Las Moras Grönare högtider midsommar. För er som äter lchf så går det givetvis att göra pajen på lchf vis istället. Men själva innehållet ska ni inte ändra, supergott! Mycket ost och goda tomater gör detta till en fräsch härlig rätt som passar utmärkt på midsommarbordet. Tillsammans med sötpotatisen och dippsåsen blir det en hel måltid. Jag älskar verkligen sötpotatis och att göra den på det här sättet tar verkligen fram det bästa av sötpotatisen, mmmm.

Ingredienser pajen3 dl vetemjöl
½ tsk salt
125 g smör
3 msk vatten
4-5 st röda tomater
2-3 gula tomater
en näve kärnfria oliver
2 pkt fetaost
1 pkt mozzarella
färsk basilika
4 ägg
1½ dl vispgrädde

Börja med att blanda ihop vetemjöl, salt, kylskåpskallt smör och vatten med fingrarna till en deg. Pressa ut degen i en pajform med löstagbar kant, ska täcka både botten och sidorna. Låt stå kallt i kylskåp 10 min. Förgrädda sedan i ugnen ca 15 min på 225 grader.

Skär ner dom röda tomaterna i mindre bitar, ta helst bort kärnorna. Blanda ihop tomaterna i en skål tillsammans med oliver, tärnad fetaost och strimlad färsk basilika, ca 1 dl.

Lägg ner blandningen i pajskalet. Vispa ihop ägget med grädden och häll över tomatblandningen.

Skär mozzarellan och den gula tomater i skivor och fördela över pajen, tryck ner lite lätt. In i ugnen på 200 grader ca 25 min eller tills äggstanningen har stelnat.

Ingredienser sötpotatis 4 portioner
4 st sötpotatisar
aluminiumfolie
smör
salt

Linda in potatisarna i dubbelt lager aluminiumfolie. Lägg på grillgallret när grillen är varm. Låt ligga i ca 1 timme, känn med en sticka så att potatisen är klar. Servera med en klick smör och salt.

Ingredienser dippsås med rostad paprika
2 dl creme fraiche
2 dl turkisk yoghurt
1 burk rostad paprika
1 msk honung
salt och peppar

Mixa ihop alla ingredienserna och lägg upp i små skålar.

Skiva upp pajen i tårtbitar och servera med en sötpotatis och lite dippsås.
 
 
 
 
Givetvis passar även den här rätt perfekt till det supergoda vita vinet Las Moras. Har ni testat det ännu? Om inte så rusa iväg till Systembolaget och köp! Kommer passa perfekt till er midsommarmat ;-) Och glöm inte, ni kan också vara med och bidra till kokboke Grönare högtider som kommer komma ut 2014. Gå in HÄR och tävla med ditt gröna recept. Vinner du just den här omgången så får du dessutom en ursnygg grön Kitchen Aid :-)
 
Ja, då tackar jag Las Moras, Kokaihop.se och PrimeWine för den här gången, nya recept kommer till jul (oj, det känns långt bort) ;-) Hoppas ni har hittat något midsommarrecept som ni kan använda er av, hör gärna av er om ni testar något av de!! Glad midsommar!!!
 


Kommentarer

  1. Ja Erika, det är ju bara att göra en lchf pajgrund istället så funkar den superbra!

    SvaraRadera
  2. Det där verkar mums. Har varit dålig på att blogga och läsa bloggar på sistone på grund av flytt till ny lägenhet, men nu är flytten klar så nu ska jag uppdatera mig på vad som skrivs, och förhoppningsvis skriva lite själv också. :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar