Jordgubbstårta med färska jordgubbar, geishafluff och jordgubbssylt

Vår dotter Isabella fyllde ju 7 år i fredags och i lördags hade vi kalas för familjen. Farmor, farfar, mormor, morfar och syskonen kom för att fira :-)


Jag gjorde en färskpotatissallad, grillade färska kycklingdelar och gjorde två olika dippsåser. Som efterrätt blev det givetvis en jordgubbstårta. Jag körde samma fyllning som jag hade på Rasmus tårta som jag gjorde i januari men uppdaterade utsidan med jordgubbar istället. Gjorde även egen tårtbotten denna gången, mycket godare!

Ingredienser tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smöra och bröa en 24 cm springform. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Rör i övriga ingredienser och häll i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 40 min. Dela tårtbotten i tre delar.

Ingredienser fyllning och dekoration
jordgubbssylt, helst egengjord, recept finns HÄR
180 g geishachoklad
3 dl vispgrädde
1 pkt färska jordgubbar
2 st kiwi
riven mörk choklad
ytterligare ca 4 dl vispgrädde att täcka tårtan med

Fyllningen gör man dagen innan för att tårtan ska bli som allra godast. Börja med att hacka geishan, häll i grädden i en kastrull och värm upp men det får absolut inte koka. Lägg i chokladen och rör tills det har smällt. Låt stå kallt minst 5 timmar, vispa sedan med elvisp tills det blir fluffig.

Lägg sedan första tårtbotten på ett tårtfat, bred ut ett lagom tjockt lager med jordgubbssylt, på med nästa tårtbotten, bred ut geishafluffet, på med sista tårtbotten. Klä in i plastfolie och ställ kallt över natten.

Vispa grädden och kleta ut ett tunt lager över hela tårtan. Skiva kiwin och dekorera kanten av tårtan med skivor av kiwi och jordgubbar. Dekorera sedan tårtan med grädde, jordgubbar och lite riven mörk choklad.

Maten var uppskattad och tårtan gick åt, en bit kvar bara, den kommer nog gå åt idag ;-) Isabella var nöjd och glad med dagen och alla fina presenter!!


Kommentarer

  1. Vad roligt att dagen gick bra. Maten och tårtan ser jättegott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, maten var jättegod och tårtan likaså, en liten bit fick jag förstås smaka på ;-)

      Radera
  2. Vilken fin tårta du bjuder oss på idag Martina! Jag älskar verkligen den här årstiden för den ger oss så mycket färska bär och det är ju så gott. Något som låter jättegott är Geishafluff som fyllning, mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu kan man njuta av alla bär som är på gång, härliga tider ;-)

      Radera

Skicka en kommentar