Vitkålsgratäng med grillat kött och squash- och auberginepytt

vitkålsgratäng lchf

Ja, då var den långa härliga ledigheten över för den här gången och idag var jag tillbaka på jobbet igen. Helgen har bestått mycket av trädgårdsjobb, sådder, gräva kompost, omplantering av tomater osv. Härligt, härligt! Vi har ju även lagat mat förstås och återigen har vi grillat. Denna gången köpte vi några paket med köttbitar ifrån Ica selection US Beef, närmare bestämt Shoulder cloud (benfri bog) och Top blade (luffarstek). Båda blev goda av att grillas men godast var faktiskt bogen :-)

Till grillköttet gjorde jag en vitkålsgratäng a´la lchf och stekte på lite squash, aubergine och purjolök till det. Finns lite olika recept ute på nätet, jag körde min egen kryddning som blev Chermoula, en god citruskryddblandning ifrån Santa Maria.

Ingredienser för 4 portioner
500 g vitkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk chermoula (eller någon annan kryddblandning)
salt och peppar
2 dl vispgrädde
riven ost

Börja med att skiva ner vitkålen i mindre bitar. Hacka löken. Stek vitkål och lök i smör i en stekpanna tills det börjar bli mjukt. Pressa i vitlöksklyftorna och kryddorna. Tillsätt grädden och låt småkoka en stund.

Häll över allt i en smörad ugnsform. Riv över ost i ett lagom tjockt lager. In i ugnen på 225 grader ca 15 min eller tills den fått fin färg.

Nej, nu kommer våra vänner strax, vi ska planera kommande barnkalas. Våra döttrar fyller år med 2 veckors mellanrum så det är smidigt att köra ihop kalasen ;-)

Kommentarer

  1. Mums! Vitkålsgratäng är så gott och kan smaksättas på så många olika sätt så man aldrig tröttnar (fast jag skulle nog aldrig kunna tröttna på vitkål, det är ju så gott)!

    SvaraRadera
  2. Vitkålsgratäng låter som en smart variant till den gamla potatis-varianten. Kan tänka mig att det blir extra gott med den färska kålen som har kommit nu...
    Den är ju förresten galet god i sig. Ofta har man ätit upp hälften av kålen som snacks redan innan matlagningen börjar på allvar...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar