Grekiska färsjärpar med raita


Även om vädret varit kanonskönt denna helgen så längtar jag ändå utomlands och då helst till Grekland! Älskar Grekland och var där väldigt mycket när jag var yngre. Maten är ju också så hímla god, enkel men oftast välkryddad. Men.....kommer man inte iväg till Grekland så får man väl iallafall laga grekisk mat ;-)Med inspiration ifrån grekiska järpar (Soutsoukakia) så gjorde jag dessa goda järpar igår. Vanligtvis så serveras dom i en tomatsås men jag gjorde en enkel sallad med fetaost till, grillad sparris och raita. Gott, gott!!

Ingredienser järpar
800 g nötfärs eller blandfärs
1 ägg
en riven gul lök
2 st rivna vitlöksklyftor
rivet skal från en citron
en handfull hackad persilja
1 msk ströbröd eller pofiber
1 tsk spiskummin
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå i kylskåpet någon timme innan du formar dom till järpar på träspett. Lägg på grillen och låt bli genomgrillade. Går givetvis att steka i stekpannan också.

Ingredienser raita
2-3 dl turkisk yoghurt
10 cm gurka, riven
1 dl hackad färsk mynta
lite cayennepeppar
salt och peppar
 

Riv gurkan, salta och låt rinna av i ett durkslag. Blanda under tiden yoghurt med hackad mynta och kryddorna. Pressa ut så mycket vatten som möjligt ur gurkan och tillsätt sedan till yoghurten. Låt gärna stå i kylen en stund och dra.



Till maten drack vi vårt favoritvin (som inte är grekiskt dock) Valle Reale. Det är ett vin som fungerar till all medelhavsmat. Ett italiensk vin med smak av mörka körsbär, kakao och salvia. Har nr 2355 på Systembolaget.

Vill också tipsa er som är sugna på ett par coola Rayban solglasögon att gå in på Campadre idag för där säljs dom för 899 kr!! Superpris ju, in och köp, själv har jag givetvis redan ett par ;-)


Kommentarer

  1. Ser supergott ut! En Greklandsresa skulle inte sitta fel. :-)

    SvaraRadera
  2. Du tar så otroligt fina bilder! Maten ser jättegod ut, blir sugen!

    Kram C

    SvaraRadera

Skicka en kommentar