lördag 20 april 2013

Hemmagjord hallon- och lakritsglass


Har införskaffat en glasskål till min Kitchen Aid och idag så var det dags att testa att göra glass i den för första gången. Jag som är en riktig lakritsfantast och dessutom så har jag ju fått hem en hel del lakritspulver ifrån Lakritsfestivalen valde förstås att göra en lakritsglass, dessutom fick det bli lite hallon i. Hallon och lakrits är ju en kombo som alltid funkar!

Jag vet inte vilket sätt som är bäst när man gör glass, koka grädden eller vispa men denna gången blev det vispning. Tror dock att om man vill ha glassen riktigt krämig så är det kastrull och spis som gäller, det testar jag nog nästa gång men så här gjorde jag i alla fall denna gången:

Ingredienser
2 äggulor
en nypa vaniljpulver
1 msk lakritspulver
½ dl socker eller Stevia strö
3 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1 dl mosade hallon

Vispa äggulorona ihop med sockret, vanilj- och lakritspulvret. Blanda i yoghurten. Vispa grädden och blanda ihop med äggsmeten. Mosa hallonen med en gaffel.

Montera och sätt igång glassmaskinen/skålen. Använder du en Kitchen Aid så är det hastighet 1 som gäller. Häll sedan i glassblandningen medans vispen går. Kör i ca 10-15 min. Några minuter innan den är klar häller du i hallonen.

Använd en slickepott för att få ur smeten och lägg i en burk med lock. In i frysen någon timme innan servering.

Mums, detta blev en jättegod glass, alldeles lagom smak av lakrits i mitt tycke, kunde varit lite krämigare enligt min sambo ;-) så nästa gång kör vi uppvärmningsmetoden!

3 kommentarer :