Grytan med stort G!


OH MY GOD vilken otroligt god gryta jag fick till igår! ;-) Köttet blev så mört och fint, det delade sig bara man tittade på det ;-) (lite överdrivet kanske). Grytan stod länge länge på spisen. Från klockan 10 på morgonen tills vi åt den vid halv sex på kvällen. Ja, en god gryta kräver sina timmar på spisen, det är helt klart. Jag har gjort exakt samma gryta tidigare, fast inte alls med så lång koktid och även om grytan var god redan första gången så gick det inte att jämföra med denna gången! Jag slängde även i hösten kantareller i grytan, det doftar ju så underbart när man står och steker på kantareller! Så här gjorde jag:

Ingredienser
1,4 kg högrev
1 st stor gul lök
4 st stora vitlöksklyftor
smör och rapsolja för stekning av kött och lök
100 g smör
1 tsk mortlade grönpepparkorn
1 tsk curry
2 tsk paprikapulver
4 msk socker eller Stevia strö
2 msk tomatpuré
en skvätt konjak
2 dl rött vin
5 dl köttfond (jag använder egengjord, går förstås bra med köpe också)
3 dl vispgrädde
½ dl creme fraiche
kantareller
persilja
salt och peppar

Börja med att dela köttet i mindre bitar, inte för små dock, för då blir dom lätt torra istället för möra. Hacka gul och vit lök. Smält smör och rapsolja i en stekgryta och bryn köttet på hög värme så dom får fin färg, tillsätt löken och kör ytterligare någon minut. Ta upp allt kött.

Smält 100 g smör i stekgrytan, tillsätt grönpeppar, curry och paprikapulver och fräs på. Tillsätt sockret och låt det bli lite brunt. Tillsätt sedan tomatpuré, konjak, rött vin, köttfond och vispgrädde. Låt stå på spisen under dagen och småputtra under lock.

När det återstår ca 30 min av koktiden så steker du på kantarellerna i smör, saltar och pepprar och häller över i grytan. Jag tillsätta sedan en klick creme fraiche för att få grytan lite tjockare, här kan du också salta och peppra. Kör gärna utan lock sista tiden så lite vätska avdunstar. Hacka persiljan precis innan servering och häll över köttet. Servera med kokt potatis eller ris om ni äter det, jag åt kokt blomkål och broccoli.



Sååååå gott!!! Blev nästan samma konsistens som Pulled Pork jag gjorde för ett tag sedan, köttet föll isär så fint och blev så mört och gott, härlig lördagsmiddag :-)

Receptet kommer ursprungligen från Hälsingestintan.

Kommentarer