söndag 3 februari 2013

Lättbakat surdegsbröd med rågmjöl


Som jag berättade så fick jag en rågsurdegsgrund häromdagen som är över 100 år gammal! Hur kul som helst och nu har vi också testat att baka med det, eller rättare sagt, min sambo har bakat :-) Ja, han har inte bara tagit över föräldraledigheten här hemma utan även brödbaket ;-) Perfekt! Brödet som vi valde att göra kommer ifrån boken "Enklare bröd" vilken jag verkligen kan rekommendera, många bra enkla bröd, både med surdeg och utan.
Bubblande fin surdeg :-)

Sådana här bröd är himla bra, man behöver inte knåda eller vika eller något sådant utan man blandar ihop grunden på kvällen, på morgonen blandar man i resten, sedan ska det jäsas och sedan stjälper man helt enkelt ner den i en brödform, inte för mycket klet! Så här gör man:

Ingredienser
2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

3 dl ljummet vatten
6 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1 tsk hel kummin (kan uteslutas eller ersättas av annan krydda)
1-1½ tsk salt

På kvällen:
Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå varmt 8-10 timmar

På morgonen:
Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, ev kummin och salt till blandningen från kvällen innan och rör om. Täck igen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, tar ca 2-3 timmar.

Smörj en brödform och skrapa ner degen i formen med en slickepott. Strö över lite rågmjöl. Låt jäsa under handduk 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet ska in.

Ställ in formen på gallret och släng i några isbitar eller ett glas kallt vatten i botten på ugnen (man kan välja att ha en ugnsplåt i botten). Efter 10 minuter så sänker man värmen till 200 grader och låter brödet stå ytterligare 35-40 min. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på galler.

Och smaken då, jo, det smakade ljuvligt gott. Mycket god smak ifrån surdegen!!


2 kommentarer :

  1. Fy tusan vad spännande med en sådan surdeg att baka på! Själv har jag inte gett mig på surdeg någonsin, tycker det verkar sjukt komplicerat=) Men gott blir det ju!

    SvaraRadera
  2. Mikko Pietilä4 februari 2013 19:44

    Tack för limpan jag fick. Har precis smakat på den och den gjorde mig inte besviken. Mycket god! Tack //Mikko

    SvaraRadera