fredag 18 januari 2013

Tips om lättbakade goda bröd!

Måste bara tipsa er om två stycken så himla lättbakade men ändå supergoda bröd. Har bloggat om båda två förut men dom är värda att få komma fram i rampljuset igen ;-) Båda bröden kommer ifrån Martin Johanssons bok "Enkla bröd". Denna gången när jag bakade bröden så gjorde jag dom på samma sätt båda två, dvs jag använde mig av avlånga brödformar. Enligt grundreceptet så skulle man inte göra det men det gick utmärkt och det är just det här med att använda brödformar som gör det så himla enkelt och "oklibbigt".  Mitt stora problem när jag bakar bröd är att jag är dålig på att få "upp" brödet, dvs det blir lågt, ingen höjd på det men med brödformar så går det mycket bättre och man slipper dessutom "dega" för mycket med degen. Jag själv äter ju inte så mycket bröd längre så ska jag äta bröd så tycker jag det ska vara ett gott och hembakt bröd. Ja, ja, här kommer recepten iallafall!

Den fina röda brödformen fick vi av Emelie i julklapp, min fina bonusdotter :-)
Durumbröd
Ingredienser
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
1½ dl (90 g) durumvetemjöl
5 dl (300 g) vetemjöl special
1½ msk salt

På kvällen: lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Plasta in bunken och ställ varmt över natten.

På morgonen: mjöla en jäsform. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en kvadrat och vik ner de båda långsidorna och även kortsidorna mot mitten. Lägg sedan ner degen i jäsformen med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en plåt i mitten av ugnen och en i botten. När brödet jäst klart så lägger du ett bakplåtspapper på plåten och vänder upp degen på pappret. Släng in några isbitar i botten på ugnen. Efter 15 min så öppnar du luckan och vädrar lite. Kör ytterligare 15 min samtidigt som du fortsätter att vädra var 5 min. Blir brödet för mörkt så sänker du värmen till 200 grader.

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.Rostbröd med fröer

Ingredienser
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
6½ dl (390 g) vetemjöl special
1½ tsk salt
½ dl solroskärnor
1 msk linfrön
1 msk sesamfrön
+ extra fröer till utbakningen

På kvällen börjar du  med att blanda ihop alla ingredienserna. Lös jästen i vattnet och tillsätt resterande, blanda väl. Plasta in bunken och ställ på ett varmt ställer under natten 8-10 timmar.
 
På morgonen så börjar du med att hälla ut lite olika fröer på ett bakbord, ungefär likamycket som du hade i degen, här valde jag även att lägga till pumpakärnor. Skrapa ut degen över fröna och forma degen till en kvadrat. Vik sedan ihop degen en gång på mitten så de nya fröna hamnar på utsidan.
Smöra en brödform och stjälp i degen i den. Täck med en handduk och låt jäsa 1 timma. I god tid innan brödet jäst färdigt så sätter du ugnen på 250 grader, ställ en oöm plåt i botten och ett galler i mitten. När brödet jäst färdigt så ställer du in formen på gallret, slänger in några isbitar på plåten och kör i 15 min. Sänk sedan värmen till 200 grader och kör ytterligare 20 min. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna på ett galler. Skiva upp, rosta och njut!!

Så ikväll vet ni vad ni ska göra! ;-)

1 kommentar :

  1. Härligt! Brukar också alltid baka bröd i form. Vilka goda varianter som måste provas :-)

    SvaraRadera