fredag 21 december 2012

Sjömagasinets lättrökta laxloin och egengravad lax


Fick hem ett litet smakprov på en bit lättrökt lax ifrån min svåger Martin som har företaget Fiskeboa nere i Göteborgs fiskehamn (fiskgrossist). Den här laxen är framtagen av Falkenbergs lax tillsammans med Ulf Wagner som  har restaurang Sjömagasinet här i Göteborg (som Martin levererar fisk till ;-) Laxen är kryddad med chili, koriander och honung och är alltså lättrökt. Både jag och Jonny tyckte att den var riktigt god, alldeles lagom hetta av chilin och den smälte fint i munnen. Laxen finns att köpa i Ica butiker.

På tal om lax så är det dags att grava laxen idag. Jag kommer att göra en rödbetsgravad och en saffransgravad lax, samma som jag gjorde till midsommar. Recepten finns utlagda sedan tidigare men för att påminna er lite så kommer dom här igen ;-)

Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron

Viktigt här är att man först fryser laxen i 2 dygn innan gravningen. Lägg sedan laxen på i en form eller fat. Häll saltet över i ett jämnt lager. Samma sak med sockret. Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och fördela över laxen. Riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.

Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.


Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 påse saffran
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar