fredag 2 november 2012

Mysfrukost och Naturhistoriska museet


Det är allt lite mysigt med dom lite mörka morgnarna vi har nu på hösten. Härligt att kunna tända lite ljus och göra sig en god kopp kaffe och äta en mysig frukost ihop med barnen. Min favoritfrukost just nu är äggröra, någon god skinka, brieost och oliver, fast idag blev det en smoothie med bär och yoghurt, gott det med förstås :-)

Lite svårt att få bra kort inne i dunklet på museet men blåvalen är längst upp till vänster ;-)
Storasyster Isabella har ju höstlov nu så då får man ju se till att hitta på lite grejer för att hon inte ska bli alltför uttråkad av att vara hemma med mamma och lillebror ;-) så igår tog vi med oss mormor och morfar och åkte till Naturhistoriska museet som ligger här i Göteborg, närmare bestämt i Slottskogen. Museet består av en massa uppstoppade djur, allt ifrån fåglar och fiskar till en gigantiskt stor elefant. Förutom den stora elefanten så är nog den stora blåvalen museets stora attraktion. Malmska valen, som den kallas har en lång historia och på museets hemsida kan man bland annat läsa det här:

"Den 29 oktober 1865 simmade en ung blåval för nära land och fastnade på ett skär inne i Askimsviken söder om Göteborg. Den väldiga valen som var mer än 16 meter lång och vägde 25 ton, kämpade för att komma loss. Folk från trakten rodde ut till valen och dödade den med gevär och pikar. Idag skulle man säkert försökt hjälpa den stackars valen att komma loss istället. Direktör James Dickson köpte valen och A.W Malm som arbetade vid Göteborgs museum fick ta hand om valkroppen".

Ja, den är väldigt stor, när jag var liten så kommer jag ihåg att jag tyckte den var gigantisk men det är ju faktiskt bara en ungval, en stor blåval kan ju bli upp till 30 meter!!

Idag blir det storhandling för oss. Vad det blir för middag har jag ingen aning om ännu, känner för något enkelt, kanske en kycklingsallad, eller varför inte en Ceasarsallad! Vad äter ni andra ikväll??


2 kommentarer :

  1. Hos oss blev det gräddkokt svartkål med stekt torsk.

    SvaraRadera
  2. Fredag kväll betyder alltid pommes (vi kallar dem för " franska") med korv :)

    SvaraRadera