Lax i ugn med broccolimos


Ja, då var helgen över igen för denna gången. Vi hade en relativt lugn helg, den som hade mycket att göra var våran dotter Isabella som hade kalas att gå på både lördag och söndag. Mycket körande fram och tillbaka förstås men jätteskoj för henne :-)

Matlagningen har varit relativt lättlagad mat, inga långa grytkok här inte, nej, den tiden kommer ju snart men jag vill behålla sommarkänslan lite till så vi har både grillat och ätit fisk med mycket grönsaker till.

Bland annat så gjorde jag en god laxrätt med broccolimos, ja, ni hörde rätt, broccolimos :-) Försöker dra ner lite på kolhydraterna men man vill ju ändå ha något tillbehör till fisken, köttet eller vad det nu är man äter och då funkar tex ett broccolimos jättebra. Hittade receptet hos Åse som har bloggen 56 kilo.se. Där kan man för övrigt hitta jättmycket LCHF recept om man vill äta sådant.


Både laxen och broccolimoset blev superbra och detta moset kommer absolut att hamna flera gånger på vårat matbord :-)

Ingredienser lax:
1 kg lax
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
ca 1 dl philadelphiaost
2 msk hummerfond (jag använde egengjord hummerfond)
salt och peppar
3 st salladslökar
ett gäng körsbärstomater

Sätt ugnen på 200 grader. Dela laxen i mindre portionsbitar, salta och peppra och lägg i en ugnsform.

Lägg övriga ingredienser i en kastrull (förutom grönsakerna) och koka upp.

Skiva salladslökarna och strö över laxen. Dela körsbärstomaterna på mitten och fördela även dessa över laxen. Häll över såsen och ställ in formen i ugnen ca 30 minuter.

Ingredienser broccolimos:
1 st broccolihuvud
en skvätt grädde
lite smör
en klick philadelphiaost
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar

Dela upp broccolin i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten tills dom blir mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av. Lägg i grädde, smör, philadelphiaost och en pressad vitlöksklyfta. Salta och peppra och mixa med en stavmixer till lagom konsistens. Ta hellre lite mindre grädde från början så moset inte blir för löst.


I väntan på kalas så får man måla ;-)

Rasmus med sin gåstol på altanen.

Mammas gullplutt :-)

Kommentarer

  1. Hej! Kul att du börjat med low carb, då kan vi smitta varandra med massa recept =) Jag har en lchf kategori där du kanske kan få lite tips. Skall bli kul att följa dig och höra hur det går. KRam Lisa

    SvaraRadera
  2. Härligt att kunna göra mos på annat än bara potatisar. Både broccoli och blomkål har vi provat att göra på och det blev riktigt gott.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar