söndag 19 augusti 2012

Surdegsbröd och Matbloggspriset 2012 - jag röstar på.....

Ja, jag röstar på Matgeek i år. Hittade till denna härliga matblogg alldeles nyligen och tyckte den var riktigt bra! Så gå in och rösta du också, det gör du här. Man kan rösta fram till imorgon den 20 aug kl.19.00.

Jag testade ett av alla surdegsbröden som finns på Matgeek. Precis som med alla surdegsbröd så är det ju lite pill med det och tid tar det men oj så gott det blev. Riktigt surt, typiskt tyskt bröd. Enda problemet var att jag inte tyckte jag fick tillräckligt med höjd på brödet men....man kan ju inte få allt ;-)


Receptet kommer här:

Kväll dag 1
100 g surdegsgrund som är nymatad och aktiv
220 g ljummet vatten
160 g vetemjöl
60 g rågmjöl
Morgon dag 2
Surdegen från dag 1 som ska vara rejält bubblig
440 g vatten
500 g vetemjöl
250 g dinkelmjöl
28 g mörk sirap
23 g salt

Kväll dag 1: Ta lite av den aktiva surdegen och blanda i en bunke tillsammans med vatten, vetemjöl och rågmjöl. Täck med plastfolie, ställ ställ varmt under natten.
Morgon dag 2: Om fördegen haft en bra dag är den nu superbubblig och om man stoppar ner en sked i den och drar upp ska den kännas seg. Då är den klar. Är det bara några få bubblor låter man den stå ett tag till.

Häll ner vatten och surdeg i hushållsassistenten och kör tills det blandats till en slät vätska utan klumpar.

Tillsätt vete- och dinkelmjöl samt sirapen.

Kör på mellanhastighet i cirka åtta minuter. Låt därefter vila tio minuter.
Ha i saltet.

Kör på mellan/hög runt fem minuter.

Flytta degen till en bunke som man täcker med plastfolie för att behålla fukten.
Efter en halvtimme tar man tag i ena kanten av degen, drar ordentligt uppåt och viker in degen mot mitten. Gör så runt omkring. På med plasten igen.

Låt vila en halvtimme, gör om vikproceduren. Låt vila ytterligare trettio minuter och återupprepa.
Därefter får degen jäsa cirka tre-fyra timmar till på ett varmt och behagligt ställe. Degen ska bli cirka dubbelt så stor och man kommer se lite stora bubblor som letar sig upp mot ytan.

När det återstår en halvtimme av jäsningen sätter man ugnen på 275 grader.

Stjälp upp degen på ett bra bakbord, ha på lite mjöl, dela i två delar (eller gör ett jättestort bröd), vik ihop och forma till en trevlig bit. Försök att hantera den varsamt så man behåller alla bubblor intakta.
Nu ska ugnen vara varm och då lägger man bröden på en plåt, snittar dem lite fint och sen skjutsar man direkt in dem i ugnen. In med en skvätt vatten eller ett par isbitar i botten.

Dra ner värmen till 240 grader på en gång. Tycker man att det får för mörk färg täcker man det med lite folie vilket gör att det tar lite längre tid på sig att bli klart, men samtidigt får det inte mer färg än vad det har då man lägger på folien.

Efter 40-50 min tar man ut det och lägger på galler för att svalna.

Skiva upp och njut!! Supergott!

3 kommentarer :

 1. Har också upptäckt matgeek det senaste - roligt närman hittar nya favoriter!
  Fint bröd förresten!
  /Emma

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du hittat till min sida och tack så oerhört mycket för rekommendationen till Matbloggspriset.

  Men oj vilken fin skorpa du fick på brödet - jag är mycket imponerad. Det ser ju ut som att du lyckats oerhört bra med det! Det där med höjd är lite bökigt, men heller inte alltid något att sträva efter. Tittar man på dina bilder ser det ju helt fantastiskt ut ändå (bara de där hålen är som hämtade ur ett skolboksexempel).

  Slutligen - bra blogg du har! Den åker rätt in i min RSS-läsare så jag inte missar något framöver.

  Mvh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittade hit och visst blev brödet bra! ;-)

   Radera