fredag 11 maj 2012

Ugnsbakad kryddlax med tabbouleh och raita

Det finns säkert många sätt att göra Raita på, jag vet inte riktigt vilket som är det rätta men jag gjorde min på turkisk yoghurt, riven gurka, hackad mynta, lite lite cayennpeppar, salt och peppar och det blev riktigt gott och fräscht! Till såsen blev det ugnsbakad laxfilé och tabbouleh och så här gjorde jag:

Ingredienser lax för 4 personer
4 st laxfiléer
salt och peppar
Santa Marias mango och curry krydda

Krydda laxen med mangokryddan, salt och peppar. Lägg i en ugnsform, in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 min. Kolla efter om laxen är klar efter 20 min, det är inget gott med för torr lax.

Tabbouleh
bulgur för 4 port
en knippe persilja
en knippe mynta
några körsbärstomater
röd lök
pressad citron
olivolja
salt och peppar

Koka bulgur enligt förpackningen. Blanda olivolja, saft från ca en citron, salt och peppar i en skål. Häll sedan över den varma bulguren.

Hacka kryddorna, dela tomaterna, hacka den röda löken. Blanda alltihopa med bulguren.

Raita
ca 2-3 dl turkisk yoghurt
en bit riven gurka
ca 1 dl hackad färsk mynta
salt och peppar
liten nypa cayennpeppar

Riv gurkan och låt rinna av i en sil (salta gärna gurkan lite). Hacka myntan och blanda ihop allt med yoghurten. Låt gärna stå och dra till sig i kylen en stund innan servering.

1 kommentar :