söndag 8 april 2012

Rödbetsgravad- och saffransgravad laxGårdagens påskmiddag var inte alls någon påskmat utan vi hade bestämt oss för att grilla istället men däremot så hade vi en riktig påsklunch med gravad lax och sill. Jag gravade två olika sorters laxar, den ena har jag gjort tidigare, det är Jamie Olivers rödbetsgravade lax. Den andra var en saffransgravad lax efter recept från Monica Ahlberg. Båda två blev riktigt, riktigt goda!! Till laxarna hade jag gjort två olika såser, en baserad på gräddfil och en baserad på creme fraiche. Eftersom färskpotatisen inte har kommit ännu (eller är alldeles för dyr) så köpte jag delikatesspotatis, också riktigt god. Dom här goda laxarna passar förstås lika bra på julbordet som på påskbordet och här kommer recepten:
Ingredienser rödbetsgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
1-2 stora rivna rödbetor
5 cl vodka
en knippa dill
1 st citron
Viktigt här är att man först fryser laxen i 2 dygn innan gravningen. Lägg sedan laxen på i en form eller fat. Häll saltet över i ett jämnt lager. Samma sak med sockret. Skala och riv rödbetorna och fördela över laxen. Droppa över vodkan. Hacka dillen och fördela över laxen. Riv citronskalet och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar.
Ta sedan bort all inläggning och skär det du behöver i skivor. Laxen håller sig ca 2 veckor i kylen.

Ingredienser saffransgravad lax
mittenbiten av en laxfilé ca 700 g
salt ca ½ dl
socker ca ½ dl
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 påse saffran
1 knippa dill

Lägg laxen i en form. Stöt vitpepparkornen tillsammans med saltet, sockret och saffranen i en mortel, fördela över laxen. Hacka dillen och fördela över laxen. Avsluta med att klappa in alltihopa med händerna. Plasta in laxen. Ställ sedan något tungt på laxen, jag tog en tung mortel och ställde på ett fat. Ställ i kylen i 48 timmar. Ta sedan bort all inläggning och skär i skivor.

saffransgravad lax

Ingredienser gräddfilssås
2 dl gräddfil
skalet från ½ citron
finhackad dill
hackad gräslök
salt och peppar

Ingredienser senap- och honungssås
2 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1½ msk honung
lite hackad dill
salt och peppar

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar