tisdag 7 februari 2012

Surdegsbröd med hälften dinkel

Håller fortfarande på att testlaga bröd ifrån boken "Enklare bröd". Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. Det här brödet tar verkligen sin tid och behöver passas under flera timmar men det var också det helt klart bästa och godaste brödet jag har bakat! Perfekt helt enkelt! Så har du tid och ork, testa detta :-)

Ingredienser
2 msk rågsurdegsgrund
2 dl vetemjöl special
1 dl ljummet vatten

På kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. Täck med lock eller handduk och låt stå över natten.

Ingredienser
surdegen från gårdagen
1 tsk jäst
2 dl kallt vatten
2 dl vetemjöl special
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 msk honung
1½ tsk salt

På morgonen så blandar man surdegen från gårdagen med jäst och vatten, tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör om kort tills allt blandats ordentligt och låt vila i 45 min.

Doppa sedan handen i vatten och ta tag i degens kant, dra ut degen en aning och vik in den mot mitten. Fortsätt hela vägen runt. Gör detta moment totalt tre gånger med 45 min mellanrum. När du stäckt för tredje gången så låter du den jäsa i en timme.
Dra ut degen och vik innåt, totalt tre gånger...pust ;-)

Förbered en jäskorg med rikligt med mjöl. Strö mjöl på ett bakbord. Skrapa försiktigt ut degen och dra ut den till en kvadrat och vik sedan in degens kanter mot mitten. Vänd sedan degen med skarven neråt och lägg i jäskorgen och låt jäsa ca 1 timme med bakduk över.

Sätt ugnen på 250 grader när det är 30 min kvar av jäsningen. Ställ in en plåt i ugnens botten och en plåt i mitten som brödet kan ligga på. När sedan jäsningen är klar så tar du ut den översta plåten, lägg ett bakplåtspapper på och stjälp upp degen. Snabbt in i ugnen, släng in några isbitar på nedersta plåten och stäng luckan. Efter 15 min öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt att vädra var femte minut tills brödet stått inne totalt 30-35 min. Ser brödet ut att bli för mörkt så är det okej att sänka värmen, det gjorde jag. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler.

Som ni ser så är det många steg för att få till detta brödet och kanske inget man gör på en vardag men på helgen så kanske det finns mer tid!!

3 kommentarer :

  1. Gillar dinkelmjöl. Det ger så saftigt bröd!

    SvaraRadera
  2. Dinkelmjöl ger så goda bröd. Brukar baka pizza med också

    SvaraRadera
  3. Dinkelmjöl är så gott att baka med! :)

    SvaraRadera