måndag 23 januari 2012

Ugnstekt lammbog

Lammbog, vilket underbart kött! Har aldrig tillagat lammbog förut men efter att nu har testat så var det inte sista gången, det kan jag lova. Lammbogen kräver sina timmar i ugnen för att bli mört och gott men det är det värt. På den ena sidan av lammbogen så sitter det rätt så mycket fett, det ska man inte ta bort utan istället skåra det och massera in massor av goda örter och vitlök. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1½ kg lammbog
vitlöksklyftor
färsk rosmarin
herbes de provence
salt och peppar
olivolja

Börja med att sätta på ugnen på högsta värmen. Skåra fettet på lammbogen och massera in herbes de provence, olivolja, salt och peppar.

Ta ett gäng med vitlöksklyftor och lägg i botten på en ugnsform, lägg även på en kvist rosmarin eller två. Lägg bogen över. Fördela ytterligare vitlöksklyftor över bogen tillsammans med en eller två rosmarinkvistar.

Täck över formen med aluminiumfolie. Sänk ugnen till 175 grader, ställ in formen och stek i 4 timmar. När köttet sedan är klart så tar  man ut det ur ugnen och låter det vila en stund innan man helt enkelt delar på köttet med två gafflar.

Servera med ugnsstekt potatis, en god sås gjord på skyn från formen och något grönt. Supergott!!!

Du hittar fler lammrecept HÄR.


5 kommentarer :

 1. Hej Martina
  Jag blev inspirerad av din lammbog... gjorde lite mix av mitt sätt och ditt. Jag tillagade den i lergrytan och det blev hur gott som helt...

  SvaraRadera
 2. Ja, det kan jag tänka mig att det blev gott. Har tyvärr ingen lergryta själv....

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Kul! Hoppas det blir bra! Återkom gärna med hur det gick :-)

   Radera
 4. Hej Martina, det blev mycket bra. Gillade att det blev så genomstekt utan att bli torrt.
  Har fler bogar i frysen så det blir fler varianter framöver.
  Tack för inspiration!

  SvaraRadera