onsdag 18 januari 2012

Durumbröd

Det är himla lätt att baka bröd när man har boken "Enklare bröd" framför sig. Har nu bakat andra brödet ifrån boken och det var minst lika lätt som det första. Man blandar helt enkelt bara ihop ingredienserna på kvällen och sedan på morgonen så fortsätter man och brödet blir supergott! Idag blev det ett bröd gjort med en del durumvetemjöl i. Durum gör att brödet får en lite gulaktig ton och krispig yta. Samma mjöl som man kan använda när man gör hemlagad pasta.

Ingredienser
3 krm jäst
3 dl kallt vatten
1½ dl (90 g) durumvetemjöl
5 dl (300 g) vetemjöl special
1½ msk salt

På kvällen: lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Plasta in bunken och ställ varmt över natten.

På morgonen: mjöla en jäsform. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en kvadrat och vik ner de båda långsidorna och även kortsidorna mot mitten. Lägg sedan ner degen i jäsformen med skarven nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 40 min.

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en plåt i mitten av ugnen och en i botten. När brödet jäst klart så lägger du ett bakplåtspapper på plåten och vänder upp degen på pappret. Släng in några isbitar i botten på ugnen. Efter 15 min så öppnar du luckan och vädrar lite. Kör ytterligare 15 min samtidigt som du fortsätter att vädra var 5 min. Blir brödet för mörkt så sänker du värmen till 200 grader.

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Eneklt va? ;-)

P.S Ni glömmer väl inte av att nominera mig till Vaniljimportens recepttävling. Klicka här!!

2 kommentarer :

  1. Kul, jag stod precis häromdagen och tittade på durummjölpåsen (brukar ha durummjöl till pasta) och funderade på om det skulle gå och baka bröd med mjölet. Nu fick jag svar. Stort tack!

    SvaraRadera
  2. Men gud så gott detta bröd ser ut! Det här får jag ta och provbaka imorgon! Tack för tipset!

    SvaraRadera