Ja, långlagad är verkligen rätta namnet, min fläskkarré fick stå ca 4 timmar i ugnen på låg värme och jisses vad gott det blev! Riktigt mört och fint kött och av skyn gjorde jag en fantastiskt god sås med hjälp av sommarens skördar :-) Så här gick det till:
Sätt ugnen på 140 grader. Hacka örterna ihop med vitlöken, blanda ner detta i olivoljan. Salta och peppra köttet och gnid sedan in örtblandningen. Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen i 1 tim.
Efter 1 tim häller du vinet över köttet och vänder köttet. In i ugnen igen i ytterligare minst 3 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.
När köttet är klart kan du linda in det i aluminiumfolie medans du börjar med såsen.
Häll skyn ifrån ugnsformen i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det löst upp sig. Häll i grädden och vattnet. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt alla smaksättare och smaka av med salt och peppar.
Till detta blev det kokt delikatesspotatis och kokt broccoli. En riktigt höjdarmiddag, testa!!
Recepet på köttet har jag hittat på "Jord på trynet", såsen är min egen ;-)
Ingredienser till fläskkarrén
ca 1,2 kg fläskkarré i bit
ca 15 salviablad
2 kvistar rosmarin
3 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
2 msk olivolja
salt och peppar
2 dl vitt vin
Ingredienser såsen
skyn ifrån steken
ca 2 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl vatten
ca 2 msk mjöl
2 msk svartvinbärssaft
1 msk rödvinbärsgelé
1 msk soja
1 msk köttfond
salt och peppar
Sätt ugnen på 140 grader. Hacka örterna ihop med vitlöken, blanda ner detta i olivoljan. Salta och peppra köttet och gnid sedan in örtblandningen. Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen i 1 tim.
Efter 1 tim häller du vinet över köttet och vänder köttet. In i ugnen igen i ytterligare minst 3 timmar. Vänd köttet några gånger under tiden.
När köttet är klart kan du linda in det i aluminiumfolie medans du börjar med såsen.
Häll skyn ifrån ugnsformen i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa tills det löst upp sig. Häll i grädden och vattnet. Tillsätt mer vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt alla smaksättare och smaka av med salt och peppar.
Till detta blev det kokt delikatesspotatis och kokt broccoli. En riktigt höjdarmiddag, testa!!
Recepet på köttet har jag hittat på "Jord på trynet", såsen är min egen ;-)
Hej!
SvaraRaderaVi har testat din Karré i dag. Den var underbart god! Den gör vi absolut flera gånger. Jag har bott i Torslanda i många år, det kändes gott att få förslag från den horisonten :-) Tusen Tack!
Kerstin i Visby
Kul att du gillade den Kerstin ;-)
SvaraRaderaNu är det tredje gången vi lagar denna fantastiska rätt, både vi o våra gäster himlar med ögonen varje gång! Tack för ett riktigt härligt recept!
SvaraRaderaOj, vad kul att höra Dan! Tack för att du kommenterar, det är alltid kul att höra vad ni tycker som testar mina recept :-)
RaderaFantastiskt gott!
SvaraRaderaKommer att tillhöra mina favoriter.
Lena Lif
Visst är det gott! :-)
Radera