Köttfärslimpa med sötpotatis

Idag var vi hemma hos en arbetskamrat och hämtade hem hjortkött! Har aldrig tillagat hjort förut, vet faktiskt inte ens om jag har ätit hjortkött så det ska bli himla spännande att testa. Har ni några goda recept att dela med er av så skriv gärna! Hjortköttet får iallafall vänta några dagar eftersom vi idag var bortbjudna på middag och igår gjorde jag en köttfärslimpa som det blev mycket över av så den får nog mätta våra magar några dagar till ;-)

Det var himla länge sedan jag gjorde köttfärslimpa och det är ju synd för det är jätte enkelt att göra och väldigt gott. Igår blev det iallafall av igen och jag gjorde en köttfärslimpa med medelhavssmaker som jag gjort tidigare. Av skyn som blev så gjorde jag en god sås och till detta serverades det ugnsrostad sötpotatis och diverse andra grönsaker. Så här gjorde jag:

Köttfärslimpa på medelhavsvis:
1 kg nötfärs
1 röd lök
3 st pressade vitlökar
2 msk ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
ca 1 dl hackade soltorkade tomater
ca 1 dl hackade oliver
ca 3 tsk herbes de provence kryddor
flingsalt
svartpeppar
1 ägg

Börja med att hälla i matlagningsgrädde och ströbröd i en bunke. Hacka den röda löken och pressa vitlöken, allt in i bunken. Hacka dom soltorkade tomaterna och kärna ur oliverna och hacka dom med. Lägg i smeten. Krydda, knäck i ägget och blanda i färsen. Blanda väl och lägg hela smeten i en smord avlång brödform.

Sätt in formen i ugnen på 200 grader i ca 30 min.

När sedan limpan är klar så häller du av spadet rätt ner i en kastrull, tillsätt 2 msk mjöl och rör om, gärna en klick smör också. Häll i ca 2 dl matlagningsgrädde och 1 dl mjöl och vispa hela tiden tills den blir lagom tjock. Smaksätt med tex svartvinbärssaft, soja, salt och peppar.

Servera med förslagsvis rostad sötpotatis som är så himla gott och lite andra ugnsrostade grönsaker som tex morot, lök och paprika.

Kommentarer

Skicka en kommentar