Vi köpte en jättefin bit torskrygg i fredags. Torskrygg är himla gott men ibland lite väl dyrt ;-) Vi köpte även några pilgrimsmusslor och av detta så fick vi ihop en jättefin och god fredagsmiddag. Torskrygg, pilgrimsmusslor, färskpotatis, grillad sparris, smörstekta kantareller och hummersås, mums!
Sätt igång med att koka potatisen. Börja sedan med såsen. Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt övriga ingredienser och håll varm. Glöm inte att smaka av, kanske behövs mer salt eller fond....
Smörstek kantarellerna och ställ åt sidan. Glöm inte att salta.
Skär upp torsken i enportionsbitar. Salta och peppra och stek i smör. Häll hela tiden smöret över torsken medans du steker. Stek ca 5 min på en sida sedan vänder du och steker kort tid på den andra. Lägg kantarellerna ihop den sista minuten så dom blir varma igen.
Grilla under tiden sparrisen i en grillpanna. Pensla lite olivolja på sparrisen innan du grillar. Avsluta med lite flingsalt. Avsluta med att lägga pilgrimsmusslorna i grillpannan, salta och peppra. Dom ska bara grillas lite hastigt och få färg.
Servera alltihop tillsammans.
Ingredienser för 4 pers
torskrygg
pilgrimsmusslor, vi tog 2 var
färskpotatis
sparris
kantareller
smör
salt och peppar
Ingredienser till hummersåsen
2 msk vetemjöl
2 msk smör
2 dl matlagningsgrädde
ca 1½ dl vatten
2-3 msk hummerfond (tyvärr var min egengjorda slut men snart är det ju hummerfiske igen ;-)
en nypa cayennpeppar
1 tsk konjak
salt och peppar
Sätt igång med att koka potatisen. Börja sedan med såsen. Smält smöret i en kastrull och rör ut mjölet. Tillsätt övriga ingredienser och håll varm. Glöm inte att smaka av, kanske behövs mer salt eller fond....
Smörstek kantarellerna och ställ åt sidan. Glöm inte att salta.
Skär upp torsken i enportionsbitar. Salta och peppra och stek i smör. Häll hela tiden smöret över torsken medans du steker. Stek ca 5 min på en sida sedan vänder du och steker kort tid på den andra. Lägg kantarellerna ihop den sista minuten så dom blir varma igen.
Grilla under tiden sparrisen i en grillpanna. Pensla lite olivolja på sparrisen innan du grillar. Avsluta med lite flingsalt. Avsluta med att lägga pilgrimsmusslorna i grillpannan, salta och peppra. Dom ska bara grillas lite hastigt och få färg.
Servera alltihop tillsammans.
Pilgrimsmusslor är ju så himla gott! |
Egenplockade kantisar. |
Färskpotatis med hummersåsen. |
Vilken LYXMIDDAG!
SvaraRaderaJag och J brukar spana på färsk torskrygg vid besök i saluhallen, men 500-600 kr per kg som den kostar är FÖR mycket pengar, tyvärr...
Tycker fröken Dill
Instämmer med Fröken Dill, vilken lyx! Kan man beställa en portion hem?
SvaraRadera:-D
Oj oj! Denna tallriken hade jag definitivt inte tackat nej till. Ser hur gott som helst ut.
SvaraRadera//Susanne
Vi sällar oss direkt till ovan skrivare, jösses så gott det ser ut! Rena lyxmiddagen ju:)
SvaraRaderaÄr det rätt tolkat av oss att säga Grattis? I så fall gör vi det:)
Ja, den här middagen var verkligen god.
SvaraRaderaTack Mårtensson! :-)
Det ser riktigt gott ut! På min ICA sålde de färsk torskrygg för 250 kr/kilot, man kanske ska passa på?
SvaraRadera