tisdag 28 juni 2011

Uppdatering från odlandet

Brandywine, en bifftomat.
Här kommer lite uppdatering från mitt odlande i växthuset och strax utanför. Det växer så det knakar just nu. Gurkor har jag redan skördat flera stycken, likaså har jag börjat skörda squashen. Tomaterna är än så länge bara gröna.....Chilin har börjat ändra färg till rött så snart ska vi smaka på dem :-)
Squashen har vi redan börjat skörda. Att halvera den och grilla är godast!

Den här sorten heter "Grisu of Sardinia".

Jag odlar vitkål i krukor utanför växthuset och wow vad dom växer. Det är någon rackare som äter på bladen dock, tror det är sniglar men det är ingen fara än så länge. Jag ger dom extra näring en gång i veckan eftersom kålväxter är stora näringsälskare.
Vitkålen växer så det knakar, hoppas det slutar med en stort fint vitkålshuvud.
För första gången odlar jag sojabönor vilket jag har läst ska vara himla goda att äta färska. Vet ej riktigt hur dom ska ätas, ska man koka eller inte, någon som vet?

Den här sorten som heter Ildi är en gul körsbärstomat och består av helt otroligt stora klasar med massor med blommor. Om alla blir tomater så kommer nog klasarna behövas stödjas upp!

Ibrido, en italiensk miniplommontomat. Ska bli spännande att smaka på denna, har stora förhoppningar :-)
"Principe borghese".

"San Marzano", denna sort odlade jag förra året och den var perfekt till tomatsås.
I år försöker jag odla aubergine igen. Jag testade det för några år sedan men lyckades aldrig, den här gången hoppas jag det ska bli något men då krävs det att sommaren blir varm!

Ja, det var lite bilder ifrån växthuset. I mina odlingslådor och i grönsakslandet så växer det också bra. Upptäckte idag att fåglarna har smaskat på mina jordgubbar! Det gillar vi inte så nu får jag köpa sådant där blått nät och lägga över, tyvärr, för det är ju inte speciellt snyggt.....

4 kommentarer :

 1. Ser fint ut med växtligheten! Jag odlar också Brandywine (för första gången) och ser fram emot att få smaka den. Sojabönor kokar man i skidan. Jag brukar spara några matskedar av kokvattnet, lägga i en klick smör som får smälta och sen hälla över de varma bönskidorna. Strö flingsalt över, ta en skida och dra ut bönorna med tänderna. Sååååå gott! =)

  SvaraRadera
 2. oj, här händer det grejer! coolt! måste vara grymt kul att kunna odla så många olika saker. håller tummarna för auberginen! :=)

  SvaraRadera
 3. Vet du någor du kan dela med dig av ang. odling av citroner? :) Jag är jättesugen på att skaffa ett litet citronträd men vintrarna är ett bekymmer. Det bästa jag har kommit på hittlis är att ha det i en stor kruka och låta det övervintra i mormors förråd...

  Tack på förhand och kika gärna in på min nya blogg! :) http://aunaturelle.blogg.se/

  SvaraRadera
 4. Hanna: jag övervintrar mina citronträd i växthuset och jag tror nog dom kräver ljus övervintring annars tappar dom bladen, har du kanske ett kallt rum inomhus?

  SvaraRadera