Torskrygg med hummersås och dillslungad potatis


Ja, då har vi redan söndagen här, trist väder idag igen men ändå hyfsat varmt. Igår fick jag iallafall gjort en hel del i växthuset, många krukor fick  ny jord osv. På kvällen grillade vi, mer om det senare. Nu vill jag börja med att berätta om den otroligt goda middagen vi åt i fredags. Det blev en torskrygg med hummersås på egen hummerfond, dill- och smörslungad delikatesspotatis och sparris med parmesanostflingor. Låter gott va? ;-) Här kommer receptet:

Hummersås
ca 1½ dl hummerfond (jag använde egengjord men det går förstås bra med köpt också)
ca 3 dl matlagningsgrädde
lite cayennepeppar
ca 1 tsk konjak

Koka upp allting i en kastrull, låt stå på svag värme under tiden du tillagar resten av maten.

Torsk
smör
torskrygg/filé (vi hade både och)
salt och peppar
fiskkrydda (jag använde en kryddblandning från Aromia bestående av: salt, peppar, vitlök, lök, senapsfrö, tomat, persilja, gurkmeja, dragon, timjan, citronsyra, sellerifrö)

Krydda torsken och stek i smör. Jag brukar steka rätt så länge på ena sidan så fisken får en härlig färg och sedan avsluta med lite kortare tid på den andra sidan.

Potatis
delikatesspotatis (jag köpte en påse med små delikatesspotatisar)
salt
smör
hackad dill

Skala och koka potatisen i välsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör och hackad dill. Blanda runt.

Sparris och parmesanflingor
sparris (färsk eller fryst, beror på vad som finns i butiken)
salt
smör
rivet citronskal
parmesanost

Koka sparrisen i saltat vatten ca 1-2 minuter. Smält smöret i en stekpanna, lägg i sparrisen och riv över lite citronskal. Stek någon minut. Lägg upp på ett fat och riv över långa parmesanostflingor.

Allt det här ihop blev otroligt gott. Potatisen smakade som en god färskpotatis och sparrisen, trots att den var fryst var perfekt och hummersåsen....ja, den kan ju inte bli annat än god :-) Ha nu en fortsatt trevlig helg!!

Kommentarer

  1. Mums, så gott det ser ut. Parmesanost och grön sparris är verkligen underbart tillsammans.

    SvaraRadera
  2. Kan bara hålla med. Gud, så gott. Låter trevligt med grillat dessutom. Jag trodde vi skulle få fint väder denna helg och då grilla en massa. Och blev det en enda tjock grå dimma. Men det är verkligen hög tid att damma av grillen inför en ny säsong.

    SvaraRadera
  3. Åh, tallriken väcker sommarlängtan!! :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar