Fisksoppa med aioli

Fisksoppa kan ju varieras på en del olika sätt. Själv tycker jag det är godast när den görs med tomater hellre än grädde. Saffran är definitivt ett plus om man kan ha i, likaså fänkål. Det allra godaste är förstås om man har egengjord fiskfond att använda i soppan, vilket jag hade denna gången ;-) Har ni inte prövat att göra egen fiskfond så gör det. Det är inte svårt och det blir en otrolig skillnad på smaken gentemot den som man köper. Recept på min fiskfond hittar du här.

Ingredienser
700 g fisk (jag använde lax och torsk)
smör och olivolja
1 st fänkål
1 st morot
½ purjolök
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
ca 2 dl egengjord fiskfond/buljong
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 l vatten
1 pkt saffran
1 burk hela eller krossade tomater
2 st lagerblad
1 msk tomatpuré
några nävar haricot verts
salt och peppar
dill


Jag använde lax och torsk.
Börja med att skiva morot, fänkål, purjolök och lök. Bryn detta i en stor kastrull i en klick smör och lite olivolja. Bryn några minuter tills grönsakerna mjuknar. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, pressad vitlök, fiskfond, vin och vatten. Låt sjuda ca 8 minuter.


Fräs grönsakerna tills dom blir mjuka.
Tillsätt sedan saffran, tomater, haricot verts, salt och peppar. Sjud ytterligare några minuter. Under tiden delar du fisken i mindre bitar, salta. Lägg i fisken i grytan tillsammans med några matskedar hackad dill. Sjud i ca 5 minuter. Server med en klick aioli och en bit focaccia.

Kommentarer

  1. Ser gott ut och blir perfekt, som du skriver, med en bit focaccia till :-).

    SvaraRadera
  2. Vi brukar laga något liknande och det är ju bara sååå gott!

    Hälsar Dillen som börjar bli hungrig på middag

    SvaraRadera

Skicka en kommentar