Focaccia med tomat och rosmarin

Focaccia är som ni säkert vet ett italienskt bröd. Har tidigare gjort ett focacciabröd med bara vetemjöl men det här receptet som jag hittade i Mat och Vin var även med durumvetemjöl. Jag föll för receptet för att det var färska körsbärstomater i brödet, blev väldigt vackert och gott! Och så här gjorde jag:

Ingredienser
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1½ tsk flingsalt
½ dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
1 kg vetemjöl special
färska körsbärstomater
färsk rosmarin
flingsalt
olivolja

Börja med att smula ner jästen i degbunken. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, olivolja och de båda  mjölsorterna, lite i taget.

Arbeta samman till en deg och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en bakplåt, häll ut degen och platta ut den till en kvadrat ca 1 cm tjock. Låt jäsa ytterligare 20 min.

Dela körsbärstomaterna och tryck i lite här och var i degen. Hacka rosmarin grovt och strö ut över brödet tillsammans med flingsalt. Till sist ringlar du ut lite olivolja.

Sätt in i ugnen längst ner på 200 grader i ca 30 min. Ta ut och låt svalna och skär i bitar.

Kommentarer

  1. Det ser fantastiskt gott ut. Måste provas.

    SvaraRadera
  2. Hej! Hittade denna bloggen när jag sökte på italiensk mat. Återkommer gärna hit igen! Fina bilder och intressanta recept :) Tänkte prova att baka detta brödet. Det ser jättegott ut. Men är det inte lite väl mycket vetemjöl special? Jag skulle gissa på att ett halvt kg räcker.
    Gott nytt år!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar