Hemgjord pizza med egenodlade tomater på toppen


Mitt växthus är fullt med mogna tomater just nu och igår kväll fick dom ligga som topp på våran pizzor där dom gjorde sig alldeles utmärkt!

Vi har testat en del olika pizzadegar men nu tror jag nog att vi hittat vår favorit. Receptet kommer ifrån Leila´s senaste kokbok "One more slice" och ser ut så här:

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
2 tsk socker
1 dl durumvete
ca 8 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och olivolja.

Tillsätt durumvete och vetemjölet lite i taget (jag använder elvispens degkrokar) och kör degen tills den blir elastisk.

Jäs degen i ca 45 min. Kavla ut degen och lägg på det du vill ha. In i ugnen på 250 grader i ca 7 min. Jag använder mig av en pizzasten, degen blir väldigt god och spröd av det.



Min favoritfyllning på pizza är: tomatsås, skivad röd lök, prosciotto eller parmaskinka, mozzarella, tomat, oregano och en skvätt oliolja. Strö gärna lite ruccola över pizzan vid servering.

Just nu har jag en surdeg som snart är klar och nästa gång vi gör pizza så ska jag testa Leila´s andra pizzadegsrecept med surdeg i. Kan bli spännande!

Kommentarer

  1. Egenodlade tomater. 10 poàng! Mmmm. màste vart ritkigt smarrig smak!

    SvaraRadera
  2. saa gott och med hemaodlade tomater ar det annu battre...vad fina tomater, ser ut som blommor:))

    SvaraRadera
  3. Nu blir jag sugen på pizza. Kanske ska göra en till helgen med lite smått och gott från odlingen? Jag har en kompis - Helena - som nyss flyttat till Torslanda. Jag tipsade om din blogg. Vem vet, ni kanske är grannar nu? :-)

    SvaraRadera
  4. Frejda: inga nya grannar på min gata senast jag kollade iallafall ;-) Tack för att du tipsade om min blogg!

    SvaraRadera
  5. Älskar hemgjord pizza! Borde skaffa pizzasten också ;-) Angående vitlöken: Det är ju också så att vissa sorter blir större än andra. Rosso di Sulmona blir ju inte så väldigt stor. Se bild här ;-) http://www.arssa.abruzzo.it/atlanteprodotti/userfiles/products/147.jpg

    SvaraRadera
  6. Anna: ja, dom var ju inte jättestora men jag har även odlat Thermidrome som är en stor sort och inte ens dom har blivit speciellt stora. Ska nog beställa lite info ifrån Åke Truedsson som ska vara en guru på vitlök ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar