torsdag 12 augusti 2010

Broccolisoppa med rostat vitlöksbröd


Jag gjorde en superenkel broccolisoppa häromdagen. Gott att äta som lunch en varm dag när man inte har lust för något allt för matigt.

Tyvärr så har jag ingen egenodlad broccoli. Jag försökte odla det för några år sedan men blev invaderad av kålfjärilens larver och det var så äckligt så jag har inte försökt igen ;-) Den här broccolin är plockad på Bärby självplock som ligger i Säve här på Hisingen.Ingredienser
några broccolibuketter
ca 1 liter vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar (helst ekologiska)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl matlagningsgrädde
torkad timjan
flingsalt
svartpeppar

Hacka lökarna och bryn lite i smör eller olja. Tillsätt broccolin som du har delat i små buketter. Använder du även stammarna så dela dom i mindre bitar och släng i dom först. Häll över vatten och buljongtärningarna och koka tills broccolin är mjuk, ca 10 min.

Mixa alltsammans med en stavmixer. Tillsätt matlagningsgrädden, lite flingsalt, timjan och svartpeppar.


Servera ihop med vitlöksbrödet som du enklast gör genom att rosta en skiva bondbröd i en brödrost. Ta upp skivan och dra en halv vitlöksklyfta över den och droppa över lite olivolja.

Jag sparade några broccolibuketter hela innan jag mixade soppan för att få lite tuggmotstånd oxå!!

2 kommentarer :

  1. Vitlöksbröd har jag tänkt äta två kvällar i rad, men glömt bort bägge gångerna. Åh, nu blir jag så sugen att jag vill ha nu, nu, nu!

    SvaraRadera
  2. Gjorde broccolisoppa för första gången i våras men jag behöver nog äta det några gånger för att tycka att det är riktigt gott. Vitlöksbröd däremot kan jag äta varje dag.. =)

    Tack för din fina kommentar om min tårta, blev riktigt nöjd själv.

    SvaraRadera