måndag 2 augusti 2010

Ättiksgurka


Jag odlar mina västeråsgurkor i en drivbänk varje år. Bäst tycker jag är att förodla dom i växthus (eller inomhus) och sedan plantera ut dom när dom är några dm stora. I början har jag locket på drivbänken men så fort värmen kommer och är konstant så behövs inte det längre. Dom kräver rätt så mycket gödning och dom får aldrig torka ut.

Jag har 3 plantor av sorten "New Pioneer" som växer så det knakar. Förra året tog det rätt så lång tid innan jag kunde skörda på grund av den dåliga sommaren men i år ser det ut att gå bättre, har precis skördat dom första och gjort Ättiksgurka av dom. Den här satsen räcker till 2 st enliters burkar.Ingredienser
1 kg små västeråsgurkor
1 medelstor gul lök
2 msk gula senapsfrön
2 msk fint tärnad pepparrot
15-20 dillkronor
10 små svartvinbärsblad

Lag:
3 dl vatten
3 dl ättiksprit (12%)
4 dl socker
1 dl salt
1 kryddmått alun

Gör så här:
Skölj gurkorna och borsta dem rena med borste så dom små taggarna försvinner. Skölj även dillkronorna och vinbärsbladen. Skiva gurkorna och varva gurkskivorna i en burk (väl rengjord) med pepparrot, vinbärsblad, dillkronor, senapsfrön och lök i tunna skivor. Rör ihop lagen och ge den ett hastigt uppkok och låt den sedan svalna. Häll lagen i burken över gurkorna. Det verkar kanske vara för lite lag men gurkorna saftar sig snart så det kommer att täcka.

Gurkan är klar efter ca 2-3 veckor, smaka av efter ett tag för att se om den är klar. Håller sig i ca 4-5 månader om den står svalt.

2 kommentarer :

 1. Vad fint det ser ut. Förut om åren gjorde jag alltid mängder med inläggningar för att det var så fint och ett bra sätt att ta tillvara på skörden. Problemet var bara att jag inte åt upp allt jag gjorde. Inläggningar ingår tydligen inte riktigt i min normala kost. Bara ibland. :-)

  SvaraRadera
 2. You neеd to tаkе part in a сontest for onе οf the greatest websites
  on the net. I am going tο гecommend this ωeb sitе!


  Here is my blog; http://www.tingrinner.com/Index.php/member/5829
  my web site - Www.hbr.cl

  SvaraRadera