måndag 26 juli 2010

Tomater, tomater, tomater....


Tomater är nog det som jag tycker är roligast att odla. Lyckas man med sin tomatodling så får man så mycket betalt för allt arbete man lagt ner på odlandet. Att bara gå in i växthuset och ta en liten söt körsbärstomat och stoppa in i munnen.....mmmmm, smaklökarna har fest !

Nu har jag börjat skörda mina tomater, inte så många ännu men dom är verkligen på G nu. Jag odlar 5 olika sorter. Consoluto fiorentino är en sort som jag odlar för första gången, den ser verkligen läcker ut med sina många "rum" och några av dom har verkligen fått konstiga former, nedan ser ni en tomat som verkar bestå av flera tomater som liksom har växt ihop.

San Marzano tomaterna börjar skifta färg.

Brown Berry, en brun körsbärstomat, söt och god.

Massor med Consoluto fiorentino

Marglobe

Nu när tomaterna har börjat skifta färg så brukar det gå fort, man går från att ha några få att äta till att ha så många så man måste börja ge bort......men.......nu har jag läst mig till att man faktiskt kan frysa in hela tomater, det ska jag testa i år!!

9 kommentarer :

 1. Men så häftigt. Du har ju fått riktiga bifftomater. Är verkligen avis minst sagt. :) Roligt med den konstiga formen på tomaten.

  SvaraRadera
 2. underbara bilder!


  Jag har min första tomatplanat i uterummet här i fjällen i år. Och den skiftar nu färg...

  Det är så spännande!

  Vänliga fjällhälsningar

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder du visar på tomaterna. Jag brukar vara in på din blogg med jämna mellanrum och få inspiration. Vad har du för gödning till dina tomater?
  Mvh Sabina

  SvaraRadera
 4. Vilken häftig tomat! Hoppas den är god också. En av mina sorter börjar skifta i färg nu med. Dessvärre så vet jag inte vad alla sorter heter som jag har. Men det gick bra att ta egna frön och så, så det ska jag göra i år igen.

  SvaraRadera
 5. Sabina: i år har jag valt att inte ha någon gödning i jorden utan jag vattnar ut flytande gödsel 1 gång per vecka istället. Innan har jag haft långtidsverkande gödsel"kulor" direkt i jorden.

  SvaraRadera
 6. Costoluto fiorentino är verkligen min favorittomatsort! Fantastiskt goda och perfekta i sallader och inte minsta insalata caprese ;-)

  SvaraRadera
 7. Vi frös in hela tomater förra året och det fungerade jättebra. När man ska använda dem kan man lätt ta av skalet genom att spola de frysta tomaterna kort i varmt vatten. Sen är det bara att hacka upp och hälla i köttfärsåsen eller vad man lagar ;).

  SvaraRadera
 8. Hej, har precis upptäckt din blogg. Jätte trevlig! Precis som du gillar jag att laga mat och odla i trädgården. Framför allt är jag intresserad av tomater. Undrar därför lite över dina Costoluto fiorentinos. Är de svårodlade, tidiga eller sena och gav de bra avkastning? Har du testat någon annan sort som du kan rekomendera?

  SvaraRadera
 9. Hej Anna,
  kul med en likasinnad! Just den tomatsorten var god men pga den lite konstiga formen så blev det inte så mycket över när man började skära i den. Den absolut godaste tomaten tycker jag är körsbärstomaten gardeners delight, söt och god.

  SvaraRadera